Voss kommunestyre har enstemmig sagt ja til ny reguleringsplan for bygging av nytt hotell i det nye knutepunktet på Voss. Hotellet blir liggende på jernbanestasjonen med Fleischers hotell og den nye gondolbanen som nærmeste naboer.

Hele dette sentrale området vil bli oppgradert med ny miljøgate, der E16 nå går, fornyet jernbanestasjon, nytt hotell og senere også gondolbane.

— Vi begynte å jobbe med hotellplanene i 2008. Og nå er det endelig regulert inn i det nye trafikknutepunktet på Voss. Over 80 prosent av planprosessen er nå ferdig. Det gjenstår bare byggesøknad før vi kan gå i gang og bygge, sier Sigbjørn Slåtten, som er partner i Voss Resort AS, selskapet som står bak hotellplanene.

Bygger neste sommer

Han ser for seg at det nye hotellet vil koste mellom 220 og 240 millioner kroner og at byggingen kan komme i gang neste sommer. Med en byggeperiode på ett år, kan hotellet tidligst stå ferdig sommeren 2015.

Slåtten har et håp om at den nye gondolbanen, som skal erstatte Hangursbanen, kan stå klar allerede året etterpå.

— Men det er et eget prosjekt som ikke er kommet like langt i plan- og reguleringsprosessen, understreker Slåtten.

Han minner om at det er veldig mange år siden det har skjedd noe nytt i Voss sentrum.

— De mange pensjonatene som fantes er stort sett borte, og de to hotellene som er igjen har for liten kapasitet i helger og høysesonger, sier Slåtten.

Viktig sommersesong

Den Oslo-baserte investoren, Roger Adolfsen, som sammen med broren Kristian eier halve Voss Resort, peker på at Voss i motsetning til andre vintersportssteder også har en stor sommersesong.

— Beliggenheten på jernbanestasjonen og nærheten til Bergen gjør hotellet interessant også for kurs- og konferansemarkedet, sier Adolfsen.

Det er meningen at starten på den nye gondolbanen skal ligge vegg i vegg med det nye hotellet.

— Men her gjenstår det som sagt mer reguleringsarbeid, og det vil dessuten kreve to sommersesonger å få bygget den, sier Slåtten. Men når den står klar skal banen kunne frakte 1500 gjester i timen.

Ikke eie alene

Voss Resort står ansvarlig for det videre detaljeringsarbeidet av hotellet og vil samtidig jobbe med å sette sammen en gruppe investorer til å stå som eiere og utbygger av hotellet.

— Driftingen av hotellet skal en av de store hotellkjedene gjøre, sier Slåtten.

— Voss sliter med å få en kritisk masse som er stor nok til å gjøre plassen til en turistmagnet. Det nye hotellet og gondolbanen skal hjelpe oss med det. Erfaringen er at trafikk avler trafikk. Vi tror derfor at de eksisterende hotellene på Voss også vil få stor glede av den nye utbyggingen, sier Slåtten.

Han hevder at Voss som vintersportssted er større en Geilo, målt i antall skigjester. Trysil er størst i Norge, men Voss er med blant de ti største.

Hva synes du om planene? Diskuter under .