Om du har kastet deg på bølgen og investert i lesebrett allerede, vil du neppe like denne nyheten: Eiere av Irex Iliad, et av de mest populære lesebrettene på det norske markedet, vil ikke kunne lese mange av de nye norske ebøkene, skriver aftenposten.no.

Bransjen skal lansere et stort, felles utvalg 16. mars i et format som ikke passer. Utviklingsredaktør Øivind Munkås i Tønsbergs Blad er en av dem som nå føler seg lurt. I september brukte han 8.000 kroner av bedriftens penger til å kjøpe inn to lesebrett.

— For meg har jo jobben betalt dette. Men hadde jeg selv brukt pengene, ville jeg sagt at dette er bortimot lureri. Det er klart at de for fire måneder siden må ha visst at det er en sjanse for at de skulle bytte format, sier Munkås.

Utdatert

Lesebrettene hans ble kjøpt på Norges foreløpig eneste bokhandel for ebøker og lesebrett, Digitalbok.no. Nettbutikken drives av den lille bedriften Elittera. Leserne har kunnet kjøpe bøker fra Cappelen Damm, men få andre. Nå i desember er også høstens nyheter lagt ut for salg der. Munkås fikk i september råd av selskapets leder Eddy Robertsen om at lesebrett-modellen Irex Iliad hadde fremtiden for seg. Det viste seg å være en meget kort fremtid.

Markedsansvarlig Thomas Schreiner i Elittera skjønner at Munkås, og trolig mange av hans andre tidligere kunder, føler seg snytt.

— Det er naturligvis uheldig, men sånn er det dessverre med teknologi. Vi er ikke direkte involvert i utviklingen av dette. Da vi fant ut hva som kommer til å skje, tok vi de aktuelle lesebrettene ut av vårt sortiment. Men på et eller annet tidspunkt vil dessverre noen rammes uheldig når teknologien skifter, sier Schreiner.

- Er det ikke naturlig at dere kompenserer kunder som har kjøpt katta i sekken?

— Hva som eksakt blir løsningen på dette, vet jeg ikke. Vi har ennå litt tid på oss frem til 16. mars. Etter dette vil vi fortsatt ha noe innhold som Iliad-eierne kan bruke, så får vi se hva vi kan gjøre for å lette overgangen for dem som har kjøpt disse lesebrettene allerede, sier Schreiner.

Bakgrunnen for problemet er at det nederlandske selskapet Irex, som produserer Iliad-lesebrettene, ikke kommer til å oppdatere systemprogramvaren slik at de kan lese EPUB-formatet Adobe Digital Editions (ADE). Mye tyder nå på at dette kopisikrede formatet blir dominerende for europeiske ebøker.

Saken gjelder ikke bare Iliad-eierne. Også eiere av andre lesebrett vil bli påvirket. Den dominerende amerikanske aktøren er Amazon med sin Kindle. Kindle har sitt eget, proprietære e-bokformat. For å utvikle Kindle kjøpte Amazon opp det populære franske e-bokformatet Mobipocket. Dette er nå en konkurrent til ADE.

Forbud

I praksis er det ingenting i veien for at et og samme lesebrett kan lese både bøker laget for både Mobipocket og ADE, dersom systemprogramvaren oppdateres.

Ifølge Thomas Schreiner har Amazon likevel lagt ned forbud mot dette, trolig av konkurransemessige årsaker.

Dermed må også alle de norske lesehestene som har kjøpt andre lesebrett enn Iliad velge om de vil fortsette å kjøpe engelskspråklige bøker i Mobipocket-formatet, og dermed ikke få lese mange nye, norske bøker, eller om de vil gå over til ADE-formatet og miste tilgangen til bøkene de allerede har kjøpt i Mobipocket-formatet.