Torsdag gikk tre nye selskaper i Walde-konsernet konkurs. Selskapene røk med i dragsuget etter Walde Entreprenør og Walde Byggevarer, som gikk konkurs tirsdag.

— Vi har meldt oppbud i Walde Gruppen, Walde Bolig og Walde Hus. Det skyldes at det ikke er tilstrekkelige rammevilkår fra banken på plass. Sånn sett var det ikke forsvarlig å gå videre med selskapene, sier Håkon Nesheim, majoritetseier og administrerende direktør i Waldegruppen.

Skylder rundt en halv milliard

Dermed er nesten alle selskapene i Walde-systemet nå konkurs. Konsernregnskapet for Walde Gruppen AS viser at samlet gjeld ved nyttår var rundt en halv milliard kroner.

Tapene til kreditorer vil bli langt lavere, ettersom det ligger betydelige verdier i byggkonsernet.

Dersom man summerer gjelden til selskapene som nå er gått konkurs, havner man på det dobbelte. Dette skyldes at det er en del gjeld som går på kryss og tvers mellom selskapene.

190 må gå

En rekke av utbyggerens boligprosjekter er ennå ikke ferdigstilte. Hva som vil skje med disse blir opp til bostyrer å svare på, forteller Nesheim.

I alt var det 150 personer som mistet jobben tidligere denne uken. Ytterligere 40 står nå uten jobb som følge av de to nye konkursene.

Onsdag fikk de siste beskjed om at arbeidsplassene deres er borte.

— Dette er selvfølgelig en trist dag. De er en fin og flink gjeng som har stått på, og vi har hatt et godt arbeidsmiljø med trivelige kollegiale forhold, sier Nesheim.

BT har både tirsdag og torsdag kontaktet Walde-tillitsvalgt Otto Steinar Fagerheim for å hans kommentarer rundt hvordan de ansatte opplever situasjonen. Fagerheim har ikke villet uttale seg på vegne av de nærmere 200 ansatte i konsernet.

Imperiet raknet

Tirsdag var det ennå uvisst hvor vidt Walde Gruppen, Walde Hus og Walde Bolig skulle falle i den kraftige konkursen til byggimperiet.

— Vi trodde ikke at det kom til å gå bra med disse selskapene heller. Bostyrer forsøker nå på best mulig måte å få oversikt over situasjonen, sier Nesheim.

Håper å redde prosjektene

Bostyrer Bjørn Åge Hamre vil torsdag ettermiddag også få de nye konkursene på sitt bord.

— Nå forsøker vi å berge deler av byggeprosjektene som lå i entreprenørselskapet for å minimere skader for både byggherrer, underleverandører og andre kunder, heriblant boligkjøpere, sier Hamre.

Konkursboet er nå i forhandlinger med flere interessenter.

— Hvorvidt vi lykkes, gjenstår å se. Det er mange uavklarte forhold, sier bostyrer.

Hamre skal torsdag ettermiddag og kveld i møte med Håkon Nesheim for å skaffe seg oversikt over de nye konkursboene.