Å bygge sin egen PC betyr at man kan velge nøyaktig de komponentene man ønsker å ha i datamaskinen. Dermed kan man selv velge pris og ytelse i alle ledd, og således få mer ut av hver krone. Pass godt på at alle delene er kompatible. Deretter velger man deler som er optimale for akkurat din bruk. Det er her hovedutfordringen ligger. Som med andre selvbyggerprosjekter er det viktig å planlegge nøye. Vit hva du trenger og ønsker før du begynner. Sett opp en liste over alle delene og deres funksjon slik at du ikke glemmer noe. Det er aldri lurt å gå og handle sulten.

Bruk nettet

Med nettet kan man enkelt spore opp den butikken som har akkurat den delen man er på jakt etter billigst. Det er også enkelt å finne tester og andres erfaringer med de ulike delene. Er du skeptisk til netthandel, ikke kjøp datakomponentene hos butikker som selger vaskemaskiner. Spesialbutikkene har litt mer, er billigere og kan stort sett en del om det de selger. Går du i butikk er du også sikret at delene du får med deg hjem passer sammen.

Shopper du nettet rundt etter billigste løsninger på alle delene bør du huske på at frakt og omkostninger fort sørger for at vinningen går opp i spinningen. Mange ganger kan det lønne seg å kjøpe alle komponentene på et sted fordi de totale fraktkostnadene da går ned. Igjen, pass på at delene passer sammen. Vær også obs på nettbutikkenes ukentlige tilbud som ofte omfatter flere av de delene du trenger.

Helt nybygger?

Har man aldri i hele sitt liv sett inni en PC er det kanskje ikke så lurt å gå løs på byggingen alene. Få med deg en kamerat eller bekjent på byggefestival og lær av hans erfaring. Har du gjort dette en gang, vil du senere uten vanskeligheter kunne oppgradere maskinen selv og for en betydelig billigere penge enn om butikken gjør det.

Eventyrlystne nybyggere kan finne mye hjelp på nettet dersom de begir seg i vei alene, men da er det en absolutt fordel å ha en maskin med Internett tilgjengelig under hele prosessen. Og vær så snill: les bruksanvisningene. Vil du ha en selvsammensatt maskin uten å bli skitten på fingrene, kan du bestille alle delene bestilles i samme nettbutikk, så tar de monteringsjobben for noen hundrelapper.