— Jeg ble jo litt skeptisk da jeg hørte at flere la ned driften her ute, men jeg tok sjansen og angrer ikke på det. Jeg hadde lenge gått med en drøm om å starte garnbutikk, og da dette lokalet ble ledig måtte jeg bare slå til, sier Silje Vågenes (28).

I vinter takket flere butikker for seg i Gågaten, dels på grunn av det kommende gravearbeidet der rør under bakken skal skiftes ut. Vågenes gikk motsatt vei, og i april åpnet hun butikken StrikkeLykke.

Fikk tips

Hun synes Gågaten er en hyggelig gate, det eneste hun savner er en fin, liten blomsterforretning. Allerede etter kort tid har Vågenes rukket å få en fast kundekrets – blant dem Grete Haagensen:

— Jeg bor på Hjellestad, men er alltid her og kjøper garn når jeg er i byen, de har så mye fristende. Og så er det alltid hyggelig med små, koselige butikker med greie folk, sier Haagensen, som ble tipset om forretningen av en venninne.

Flere turister har også funnet veien inn i Vågenes' verden av garnnøster og strikkepinner.

— Jeg hadde et par amerikanere her som hadde oppdaget meg via nettet, de var så skjønne. Gikk bare rundt og sa "oh looook, Mary, look at this", sier Vågenes.

Hun håper på at det skal bli et skikkelig flott gatemarked i Gågaten til jul.

Først og fremst Fretex

Solstråler tvinger seg gjennom regntunge skyer. Over brosteinene i Gågaten siger en jevn strøm av folk, et par av dem stopper opp og kikker inn i et butikkvindu.

Utenfor kafeen Dromedar drikker Rune Loftås kaffe sammen med feriegjest Tove Martinsen.

Loftås er i Gågaten et par ganger i måneden, mest for å handle bøker hos Fretex.

— For 30 år siden var det kjempestort å handle her, og det var mye mer folk enn nå. For å trekke flere folk ut hit, tror jeg næringslivet må tenke fremover og se på trendene blant ungdom, sier Loftås.

Etterlyser flere gatemarkeder

I et stort lokale like ved står Vivian Nguyen og pakker ut varer i matvareforretningen. Venninnen fra skoletiden på Nordnes skole, Vibeke Rongved, er innom for å handle litt.

— Jeg er veldig glad i Gågaten, vi vokste jo opp her, sier Rongved.

Hun savner likevel tiden da det var enda mer liv og røre.

— Bergen kommune har et ansvar når det gjelder byggene her. Det burde vært pliktig å drive næringslokale i første etasje, slik at vi slapp å få inn flere eiendomsmeglere og advokatfirma. Det trenger vi ikke. Vi trenger butikker, sier 34-åringen, som etterlyser flere gatemarkeder her.

Vivian Nguyen og familien har drevet butikk i Gågaten i ett år, og forretningen går bra. Så bra at de om en måned skal åpne restaurant i et av de nedlagte lokalene.

— Det blir thaimat i alle varianter, lover Vivian Nguyen.

- Vanvittig godt miljø

En av dem som ser frem til ny restaurant i området er Jørn Knutsen. Tatovøren har drevet tatoveringsstudioet Leading Light i Gågaten i 16 år, og er engasjert i gatens ve og vel.

— Mange tenker at dette er en rolig og litt glemt gate, men det er helt feil. Det er en stor strøm av mennesker her hver dag, alt fra skoleelever til hotellgjester, sier Knutsen.

Selv kjøpte han nylig ytterligere ett av husene i gaten, når det er ferdig oppusset skal lokalene leies ut til en klesforretning og et italiensk spisested. I tillegg åpner snart en ny syforretning vegg i vegg med Leading Light.

— Det er godt å se at folk satser her ute. Jeg tror ikke så mange lar seg skremme av de kommende gravearbeidene. Vi har jo hørt snakk om de der gravearbeidene i flere år nå, men ennå har det ikke skjedd noe som helst, sier Knutsen.

FAKSIMILE: 9. februar i år skrev BT om fraflyttingen i Gågaten.