• Det var det eneste riktige, sier Stig Bredal Eriksen.

Suvenirselgerne i Bergen settes i samme bås — uansett om de selger lokalproduserte varer eller importerte.

Dermed gjør kommunepolitikerne om på beslutningen om at bodene skal deles inn i tre kategorier, noe som avgjør plasseringen:

1. Fisk, frukt, blomster, grønnsaker og gårdsmat

2. Lokalprodusert håndverk av høy kvalitet

3. Alle andre varer.

Må flytte

Allerede i april 2010 vedtok bystyret at Fisketorget skal være et sted for naturlige og ferske kvalitetsprodukter med vekt på lokale varer og spesialiteter fra hav og landbruk.

Derfor må gruppe 2 og 3 flytte til Vågsallmenningen og Nedre Korskirkeallmenningen fra nyttår, men nå ender det med de blandes.I dag står de som lager lokalproduserte suvenirer (kategori 2) sammen med fiskehandlerne på Fisketorget. Men noen av dem selger importerte varer i tillegg til egenproduserte. På Vågsallmenningen står suvenirselgere som bare har importerte varer.

Hvordan bodene skal fordeles på de to stedene når nyordningen trer i kraft 1. januar 2014, er imidlertid uklart.

— Vil det bli loddtrekning om plassene?

— Grønn Etat overtar ansvaret, og vi får se hvordan de gjør det. Begge områdene er stilt til disposisjon. Selgerne vil leie kommunal grunn som andre, og Grønn Etat vil forvalte det, sier næringsbyråd Gunnar Bakke.

Ikke overrasket

Saken er ikke formelt vedtatt, men Byrådet ble enig i sitt møte tirsdag.

All ære til politikerne for at de opptrer ryddig og redelig når de innser at de har gjort noe som ikke var rettferdig

Torghandler Stig Bredal Eriksen.

— Veldig positivt. Det var det eneste riktige. Dette var en god nyhet på min bryllupsdag. Men de som var en divisjon over, er neppe fornøyd, sier torghandler Stig Bredal Eriksen.

— Jeg er ikke overrasket. Jeg hadde en magefølelse om at det kom til å gå denne veien. Kategori-skillet var ikke reelt. All ære til politikerne for at de opptrer ryddig og redelig når de innser at de har gjort noe som ikke var rettferdig. Det er gjerne sånn at de trodde at noen hadde gjevere produkter, men så ble de klar over at sånn er det ikke, sier Bredal Eriksen.

«Var vanskelig»

Gunnar Bakke innrømmer at inndelingen hadde uheldige sider.

— Det ble vedtatt i 2010. Ettertiden var vist at dette var vanskelig og kunne virke tilfeldig. Nå ser vi ikke lenger behovet for oppdeling, så lenge det ikke dreier seg om plassering på Torget, sier Bakke.

Han tror ikke diskusjonen rundt Fisketorget på er over.

— Torget er en kulturinstitusjon, og det er masse meninger om mangt. Det er også et spørsmål om hvor langt kommunen skal gå for å tilrettelegge for gatesalg, sier han.

Diskuter saken under:

FORNØYD: Stig Bredal Eriksen har solgt suvenirer i Bergen i 15 år.
ODD MEHUS (arkiv)