— Vi har søkt i langt tid etter en industriell partner. Vi er ganske trygge på at en industriell løsning er best for å sikre arbeidplassene. Nå er vi kommet i mål, og ser at rundt 600 arbeidplasser, hvorav 459 i Bergen, er sikret, sier styreleder Tor Kristian Heggernes i Profitek.

Profitek og Oneco har snakket sammen siden januar, men det var først i forrige uke innspurten i forhandlingene satte inn.

Fredag kveld fikk de ansatte vite at bedriften får nye eiere.

Det er mindre enn tre uker siden Profitek reddet seg unna konkurs i siste liten.

Bedriften har vokst kraftig de siste årene, og tatt på seg flere oppdrag enn den har klart å svelge unna. Det har satt både økonomien, og styringen av selskapet under press.

Nesten konkurs

Forrige måned oppdaget Profitek en rekke fakturaer som ved en feil var falt ut av betalingssystemet på grunn av en intern reorganisering.

Blant dem fakturer til DnB, som svarte med å begjære selskapet konkurs da pengene ikke kom. Konkursbegjæringen skulle opp i rett en i begynnelsen av april. I siste liten fikk selskapet betalt.

Konsernsjef Kurt Karlsen la likevel ikke skjul på at bedriften hans hadde store problemer med å betale regningene sine.— Vi drar ting helt til kanten for å strekke likvidene våre så langt vi kan. Det vil du finne i antall inkassosaker, sa han.

Ifølge en kredittsjekk fra Dun & Bradstreet frarådes det å gi Profitek kreditt.

— Det er ingen leverandør som har tapt en krone på oss så langt. Slik skal det fortsette, sa Heggernes da Bergens Tidende skrev om konkursbegjæringen.

Oppsving i fjor

Med ny eier i ryggen, og et årsregnskap for 2012 som kommer til å viser overskudd når det er klart, mener Heggernes at problemene for Profitek er over.

Sammen med konsernsjef Kurt Karlsen eier han knappe 70 prosen av Profitek. Resten er eid av andre ansatte i selskapet.

Heggernes vil ikke opplyse om kjøpesummen, ut over å si at dagens eiere beholder bygingene og har fått en avtale om å leie dem videre til Oneco.

Tenker langsiktig

Konsernsjef i OneCo, Marvin Jensen, forteller om intense forhandlinger i uken som har vært.

— Profitek har vært gjennom noen utfordringer, og nå er målet å få det til å være en sunn og god butikk med fornøyde kunder og ansatte, sier Jensen.

På spørsmål om arbeidsplassene blir værende i Bergen, svarer han at "vi tenker langsiktig i alt vi holder på med".

— OneCo og BR Industrier har en tilnærming til industri som går på å bygge langsiktig. Vi ser at det ligger et potensial der, og det ville vært synd hvis forretningen skulle gå over ende. Det ligger en utfordring der, men hvis vi jobber målrettet og godt så kan vi snu det, sier Jensen, som vil holde kjøpssummen for seg selv.

Konsernsjefen i OneCo sier sier at han nå håper at alle som har relasjoner til Profitek vil bidra positivt for selskapet i snuoperasjonen.

Kjøper i Bergen

Rogalendingen Bjørn Rygg er største eier av Oneco. Han eier bedrfiter med tilsammen over 900 ansatte og kjenner utstyrsindustrien i Bergensområdet fra før.

I februar kjøpte hans selskap BR Industrier tre Sotrabedrifter, med tilsammen 68 ansatte, på en gang. Han betalte 70 millioner kroner for å overta Fjell Industrier , AGR Wellservices og AGR Cleanup.

— Etter 27 år med industriutvikling i Rogaland har vi ti bedrifter innen forskjellige sektorer. Men Bergen og regionen her er et forholdsvis nytt blad for oss. Disse tre bedriftene gir oss en fin omsetning til å begynne med, sa Bjørn Rygg etter kjøpet på Sotra.

Nå har han sikret seg nok et fotfeste i Bergensområdet.

KJØPER: I februar kjøpte Bjørn Rygg (til venstre) tre selskaper på Sotra, blant dem Fjell Industrier fra Leif Madsen (til høyre, foran).
Odd Mehus