Tirsdag kveld ble det kjent at tre studenter har nominert Victor Norman (66) til ny rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH), og Inger Stensaker til ny prorektor.

De to nominerte visste ingenting selv før i 20.30-tiden.

— Jeg og Inger Stensaker fikk overraskende en telefon fra studentene om at de hadde nominert oss. Vi måtte summe oss litt, men har kommet frem til at vi tar utfordringen, sier Norman.

Blir kamp om vervet

Lovverket er slik at de to ikke kan si nei til en nominasjon, men det er sjelden at noen som nekter blir nominert.

— Vi har sans for studentenes argument om at det må være en konkurranse om rektor- og prorektorvervet. Og vi synes det er riktig å ta utfordringen hvis studentene ønsker det. Det vil gi ansatte og studenter en mulighet for å få reell konkurranse, sier Norman.

Valgkomiteen ved NHH innstillte i forrige uke enstemmig professor Frøystein Gjesdal som rektorkandidat ved valget i april. Det skjedde etter at to valgkomitmedlemmer hadde trukket seg, deriblant Inger Stensaker som nå er ny prorektorkandidat.De to valgkomitemedlemmene mente at at professor Thore Johnsen iverksatte et opprop for å presse frem en innstilling av Frøystein Gjesdal som rektor.

— Blant de beste

Nå blir altså Norman og Stensaker et utfordrerteam ved valget. De to har ikke hatt tid til å utarbeide noe valgprogram.

— Men vi var begge sterkt involvert i utarbeidelsen av tiårsprogrammet for å gjøre NHH til en av de beste økonomiske skolene i Europa. Vi vil jobbe for å realisere det programmet, sier Norman.

Han har også tidligere vært rektor ved NHH, før han ble statsråd i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2004.