I dag administreres .no-domenet av Norid. Problemet er at Norid ikke har myndighet over rettighetene til navnene. Strid om domenenavn går direkte til retten, fordi det ikke eksisterer noen meglingsinstans.

— Det kan være aktuelt å bruke meglingsmodellen til World Intellectual Property Organization (WIPO) på konflikter om .no-navn, sier leder i Norid, Hilde Thunem, til Aftenposten.

WIPO er anerkjent som den ledende instansen for megling i domenestrider, skriver avisen. 19. februar liberaliseres reglene for nettadresser som slutter med .no. Norid venter stor pågang.

— Da Danmark gjorde en tilsvarende liberalisering kom det 20.000 søknader på tre dager. Vi er forberedt på det samme, sier Hilde Thunem i Norid til VG.

Brønnøysund-registrerte foretak kan kun ha ett domene, ifølge dagens regelverk. Domenenavnet må dessuten være knyttet til foretakets navn eller virksomhet.

Etter 19. februar kan alle organisasjoner registrere inntil 15 domener, og det er ikke lenger regler for navnet. Foretaksnummer fra Brønnøysund er fortsatt nødvendig.

Det er i dag registrert 60.000 domenenavn under .no, og det er bare fire år siden tallet var 3.000. Behandling av søknader om domenenavn tar omtrent en uke.

For mer informasjon om foretaksnummer og .no-domenet:

www.brreg.no. www.norid.no.(Origo)