Bergen Videoamatørklubb (BVA) vant «NM i Amatørfilm 2011» for klubblag. Filmen «Sekretæren» handler om en personalkonflikt som får et noe uvanlig utfall.

Vi møter leder i Knut Georg Flo, leder i BVA, og produsent av vinnerfilmen, Ronny B. Kvam, i en kjeller som fungerer som klubblokaler på Melkeplassen.

— Det er en formidabel innsats Ronny og de andre i produksjonen har lagt i filmen, forteller Flo.

Se video- og bildeserie øverst!

Alle i klubben fikk anledning til å bidra. Deltagerne fikk utdelt roller, blant annet som lyd, lys og manus.

De fikk beskjed om å lese seg opp på sitt ansvar og lære mer om det. Læring står sentralt, og alle får prøvd seg i alle posisjoner.

— Vi er selvfølgelig veldig stolte over at vi har utkonkurrert skarp konkurranse fra de andre klubbene i landet, forteller Kvam.

En klubb for alle

Kjellerlokalet på Melkeplassen er fylt med alskens kabler og dippedutter. Et par gamle videokameraer og videospillere fra den tiden da 8mm, VHS og BETA var siviliasjonens ypperste i opptaksteknologi, står og støver ned på hyllene.

Flo løfter blikket ned fra hyllene, og er tilbake sammen med oss sementrommet.

— Medlemmene og de som tar kontakt med oss har som oftest videoen i kamera, men kommer ikke lenger. De vil gjerne redigere og ha hjelp til teknikk. Andre igjen vil gjerne lære mer om å fortelle en historie med video, forteller Flo til oss.

Klubben består av foreløpig 40 medlemmer, og de har møte en gang i måneden.

— Vi prøver å gi den tekniske forståelsen av video og arbeidsflyt et løft. Et av de viktigste tingene er å ha det ryddig og ha en struktur på datamaskinen. Har du roen på dette, så kan du bruke energien på mer nyttige ting, som å lage morsomme videoer, forteller Kvam.

Tips og triks

— Men det er viktig å understreke at vi har lav terskel og har det høyt under taket, og ingenting er for dumt å spørre om. Klubben er for deg som ønsker å gjøre noe med de tonnene av familievideo som ligger i skapet, og samtidig få lært og lekt litt, sier Flo.

— Det ligger i slagordet vårt - «Hobby og kreativ utvikling», legger Kvam til.

BVA gir oss noen gode tips på å få familievideoen ut av skuffen og opp på flatskjermen i stuen.

— Har du fem timer råopptak fra sommerferien, så begynn med å lage små sekvenser. Ta for deg fisketuren først, så grillingen. Og så setter du det hele sammen til slutt, råder Flo oss.

— Det er viktig å få bra lyd på opptakene, spesielt er vind et av temaene som går igjen, forteller Kvam.