Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er for andre år på rad kåret til Norges mektigste kvinne av bladet Kapital. Halvorsen er glad det er en folkevalgt som troner på toppen.

For tredje år på rad kårer Kapital de 100 mektigste kvinnene i Norge. Som de foregående årene er det kvinner i offentlig sektor som dominerer toppsjiktet av listen.

— Penger er makt

Kristin Halvorsen er glad det er en folkevalgt kvinne øverst, men tror listen ville sett annerledes ut om det hadde vært en liste over Norges mektigste menn det hadde vært snakk om. Hun tror blant annet ikke at offentlig ansatte ville dominert toppsjiktet i samme grad.

— Nei, det tror jeg ikke. Penger er makt, og penger er skjevt fordelt mellom kvinner og menn. Den makta som mange menn har gjennom å ha store formuer og store eierandeler i norsk næringsliv, er det mange færre kvinner som har, sier Halvorsen til NTB.

Samtidig ser hun det som gledelig at det i et demokratisk system som vi har i Norge, ikke bare er penga som rår.

Topp fem

Ifølge kåringen er Frp-leder Siv Jensen Norges nest mektigste kvinne. Hun har klatret opp fra en tredjeplass fra fjorårets kåring. Nummer tre er mindre kjente Nina Frisak, som er regjeringsråd. Frisak har ansvaret for å samordne regjeringens arbeid og å styre staben og driften av Statsministerens kontor.

Fjerdeplass på listen innehas av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), mens nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) kommer på femteplass.

En som har mistet makt i året som er gått, er Åslaug Haga som gikk av som olje- og energiminister etter stabbur-skandalen. I fjor hadde hun andreplassen, men i år er hun helt ute av listen.

Menn bestemmer

Lista er en kåring over Norges mektigste kvinner, men i Kapital er det Trygve Hegnar som har makten. Juryen som har kåret Norges mektigste kvinner, består av Vibeke Holth, Nina Bjerke, Tonje Tellefsen og Trygve Hegnar.

Før listen over de 100 mektigste er klar, har juryen tatt utgangspunkt i en liste med 600 navn. Men mens kvinnene i juryen har gjort grovsilingen, er det Hegnar som har hatt det siste ordet.

– Vi rangerer i hvert fall de 200 øverste, og så går Hegnar gjennom listen og flytter enkelte opp eller ned, sier Holth til NTB.

Mange kandidater

Ifølge Holth har det ikke vært noe problem å finne kvinner som er verdig den eksklusive listen. Problemet er heller å kutte den ned til bare 100 navn.

Hun er imidlertid ikke enig med finansministeren i at listen ville hatt en annen profil når det gjelder pengemakt og politisk makt, om den i stedet hadde tatt for seg Norges mektigste menn. Holth fremholder at makten i Norge stort sett ligger hos politikerne og hos administrasjonen. Juryen har derfor vært av den oppfatning at politisk makt veier tyngre enn makt i næringslivet.

Juryen har lagt vekt på reell og ikke formell makt, noe som har ført til at dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er luket ut.

Roald, Berit
Johannessen, Sara