Etter rentemøtet forrige onsdag publiserte Norge Bank bakgrunnstallene for siste Pengepolitisk rapport.

— Tallene vi fikk opp anga en sannsynlighet for renteøkning i august på 60–70 prosent og 40–30 prosent i september. Dette kommuniserte vi videre til våre kunder, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til Aftenposten.no.

Men da en Nordea-ansatt lastet ned bakgrunnstallene på nytt mandag denne uken var innholdet endret.

— Tallene var endret med fire hundredeler, som betyr 100 prosent sannsynlighet for økning med et kvart prosentpoeng i august, sier Juel.

Uakseptabelt

Juel mener Norges Bank ikke kan tillate seg å gjøre denne type feil, og å endre i stillhet. Analytikerne mener de skulle vært varslet umiddelbart om rettelsen.

— Det er viktig at sentralbanken alltid er presis. Om renteøkningen kommer i august eller september har stor betydning for mange. Hadde det ikke blitt oppdaget, ville vi gitt feil informasjon til folk som handler aktivt i marked og valuta, sier Juel.

Innrømmer feil

Norges Bank har innrømmet at bakgrunnstallene ble endret fordi det var feil i de første tallene.

— Da vi oppdaget at det var en liten feil i regnearket, vurderte vi det slik at denne feilen ikke hadde betydning for budskapet. Feilen ble derfor rettet uten større annonsering fra vår side, skriver kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie Norges Bank i en e-post til NA24.