Aksjonistene maner til et oppgjør mot Microsoft og stiller opp ved Oslo Konserthus klokken 17 mandag 21. mai. Anledningen er et politikermøte sponset av det amerikanske programvareselskapet. På møtet skal Microsoft fortelle om "neste generasjons internett" og hvordan selskapet bruker åpne standarder for å lage nye tjenester.

— Microsoft følger ikke åpne standarder, men motarbeider dem bevisst og fremmer proprietære dataformater. Microsoft ødelegger et viktig elektronisk fellesgode, skriver aksjonistene i en pressemelding.

Vekker harme også i USA De norske aksjonistene, som støttes av Elektronisk Forpost Norge (http://www.efn.no) er ikke alene om sine bekymringer.

— Programvareselskapet vil bruke nye utgaver av det dominerende operativsystemet Windows og nettleseren Internet Explorer til å tvinge brukerne i retning av den kommende .NET-plattformen, hevder en amerikansk gruppe grunnlagt av Microsofts konkurrenter, Procomp..NET er et Windows for internett. Microsoft vil gjøre nettet til en stor abonnementstjeneste fra selskapet og ta betalt for tjenester som nå er gratis, hevder Procomp.

— Vi kjemper først og fremst mot Microsofts proprietære løsninger. Jeg kjenner ikke noe særlig til .NET ennå, men Procomp har sikkert rett, sier en av aksjonistene, Håkon Wium Lie, til nyhetsbyrået Origo.

De norske aksjonistene oppfordrer det offentlige til å ikke gjøre seg avhengige av Microsoft. Det vil tvinge brukerne til å inneha siste versjon av produktene fra Microsoft når de kommuniserer med statlige og kommunale etater, hevdes det.

Microsoft avviser påstandene Når brukerne starter det kommende operativsystemet Windows XP får de en pakke som inneholder nettleser, epost-program, media-avspiller og et instant message- (direktemelding-) program. Applikasjonene i XP-systemet er bundet til hverandre som et 8-tall, og det er vanskelig for andre produsenter å konkurrere med programvare som ikke passer inn, sier president i Procomp, Mike Pettit, til Reuters.

Microsofts talsmann, Jim Cullinan, benekter påstandene og sier at konkurrentene bør komme med egne produkter i stedet for å klage.

Bill Gates lettet på sløret for selskapets .NET på Comdex-messen i Las Vegas i fjor høst. Konseptet skal gi databrukerne en enkel måte for utveksling av data mellom forskjellige elektroniske enheter, noe som gjør data-arbeid mer knyttet til internett enn til en stasjonær PC, hevdet selskapet.(Origo)