Nordeas lønnsomhetskrav vil ikke nås om bedriften ikke kutter nå, frykter Nordea.

I en pressemelding melder derfor banken at 2000 ansatte vil ha mistet jobben innen utgangen av 2012.

Vil ramme 200 norske ansatte

— Det er aldri enkelt å øke effektiviteten. Ved å iverksette tiltak for å øke lønnsomheten på et tidlig tidspunkt, ivaretar vi vår gode rating, konkurransedyktige funding og dermed våre muligheter til å tilby kundene produkter og tjenester til riktig pris. Å vente og se er ikke et alternativ, sier Christian Clausen, konsernsjef i Nordea i en pressemelding.

Nordeas kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle sier til Aftenposten.no nedbemanningen vil ramme 200-300 av konsernets 3400 ansatte i Norge.

Banken har innledet forhandlinger med Finansforbundet om prosessen. Fagforeningene mener at en reduksjon i antall ansatte bare kan gjennomføres basert på frivillighet, og vil snu alle stener for å prøve å begrense ulempen for de som blir berørt. Omskolering og interne jobbskift kan bidra til å redusere antallet som må slutte.

- Helt uenig

— For Norge sitt vedkommende medfører dette en nedbemanning på 200 til 300 personer. Vi er helt uenige i at så sterke virkemidler blir benyttet. Det er urimelig og unødvendig, sier Riise til bt.no.

— Dette er en belastning som er for stor for de som har stått på i bedriften og som har vært åpen for endringer, sier han.

— Det som blir vanskelig er å finne ledige stillinger på tvers av forretningsområdene, nettopp fordi kostnadskuttene beror på stillingskutt i flere ledd.

Krever frivillighet

- Hva krever dere?

— Vi krever mellom annet at stillingskutenne blir basert på frivllige avganger. Det vil si at banken må tilby sluttpakker slik at man eventuelt kan velge å slutte frivillig.

- Hvor mange tror dere kan miste jobben i Hordaland?

— Hvor mange som blir kuttet i Hordaland er en vurdering som blir gjort av lederne i de forskjellige regionene, sier Riise.

— Men det som er positivt for Vestlandet er at det allerede har blitt gjort en del tiltak som forhåpentligvis gjør at man ikke trenger å gå så mye ned i bemanning. Disse strukturendringene er langt fremme i forhold til de andre nordiske landene, sier han.

Dyrere finansiering

Sjøhelle sier bakgrunnen for kuttene er skjerpede krav til kapital i de nye europeiske bankreglene. Det fører til dyrere finansiering for bankene.

— Det er først og fremst nye krav på kapital, likviditet og vår finansiering av utlån som må være skrudd sammen på en annen måte. Alt dette blir dyrere i det som forventes å komme fra EU, sier Sjøhelle.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren vil ikke de berørte ansatte miste jobbene sine før godt ut i neste år. Samtidig vil disse prioriteres dersom det oppstår ledige stillinger i konsernet i en periode fremover.

Har allerede gjennomført innsparinger

Nordeas bankvirksomhet i Norge fikk et driftsresultat på 140 millioner kroner i andre kvartal, mot 134 millioner kroner i samme periode året før.

Banken har allerede gjennomført innsparinger. I kvartalsrapporten heter det at «En planlagt reduksjon i personalkostnader og andre kostnader førte til en nedgang i de samlede kostnadene på 4 prosent».

— Vi mener det er urimelig at de ansatte som har bidratt til Nordeas suksess skal ta denne belastningen, sier Steinar Nickelsen, som er hovedtillitsvalgt i Finansforbundet i Nordea i en pressemelding.

- Bankene ønsker å være i forkant

Nedgangen i USA og Europa vil også prege Norge, tror Torger Reve, professor i strategi ved handelshøyskolen BI.

— Bankene har lært av tidligere kriser. Det er viktig å være i forkant ved å kutte i ansatte nå istedenfor å sitte å vente på krisen, sier han.

Internasjonalt ser bankene for seg økende utlånsrisiko og økende tap. Følgelig skjærer bankene, klok av tidligere skade, ned sine kostnader i påvente av en negativ utvikling. Kostnadsnedskjæring betyr reduksjon i antall ansatte.

Reve mener også at bankene henger etter i nedbemanningsprosessen sett i forhold til den teknologiske utviklingen.

- Er Nordea spesielt rammet?

— Nei, ikke i Norge, men Nordea opererer i flere land i Norden og i Baltikum - og de baltiske statene er hardt rammet av finanskrisen. Uansett vil vi nok se flere banker nedbemanne.

Si din mening i kommentarfeltet under!