Les også:

Nokia kan snart ikke lenger kalles en «finsk mobilgigant». Nesten halvparten av aksjeverdiene har fordunstet på et år, og verre skal det bli.

Tirsdag ettermiddag varslet selskapet at de vil tjene langt mindre enn forventet på «apparater & tjenester». Problemet er at selskapet ikke selger spesielt mange telefoner, og at folk bare kjøper billigvarianter – dermed rammes inntektene hardt.

Varselet forsterker samtidig den krisen som har omgitt Nokia det siste året. Finnenes teknologiske hjertebarn fortsetter å miste fotfeste blant forbrukerne. Stadig flere går heller for Apples iPhone og andre merker der Googles operativsystem Android ligger i bunn. Dessuten velger kjøperne heller billigmerker fra Kina enn Nokia.

– Dette viser at Nokia i virkeligheten er under angrep fra alle kanter, sier analytiker Geoff Blaber i teleanalyseselskapet CCS Insight til Financial Times.

Men det er ikke alt. Tidligere i år valgte Nokia å kaste ut sitt eget operativsystem fra telefonene sine, og heller inngå et strategisk samarbeid med programvaregiganten Microsoft. Dette gir utfordringer.

– 2011 kommer til å bli et vanskelig år å komme gjennom, har Nokia-sjef Stephen Elop tidligere sagt om akkurat dette, ifølge FT.

I tirsdagens pressemelding fra Nokia bedyrer selskapet imidlertid at samarbeidet med Microsoft går som planlagt, men at det fortsatt er vanskelig.

– Strategiske overganger er krevende. Vi er klar over behovet for å levere skikkelige mobiltelefoner, og må derfor øke farten på den strategiske overgangen, sier konsernsjef Elop i pressemeldingen.

Han sier samtidig at de og Microsoft står samlet, og at de har økt tro på at en Nokia-telefon drevet av et Microsoft-program dukker opp i løpet av fjerde kvartal 2011.

Tirsdagens varsel kom bare seks uker etter at Nokia forrige gang varslet om at 2011 blir et dårligere år enn ventet, og at selskapet nærmer seg et nullresultat. De er heller ikke lenger i stand til å anslå noe om hvordan 2011 faktisk vil gå, fordi situasjonen nå er så usikker.

Resultatet av dette er at det i løpet av dagen i dag har haglet med meldinger fra meglerhus verden over, som kutter i hva de venter av aksjekursen i Nokia fremover.

Ifølge nettavisen E24.no har minst 15 meglerhus nedjustert forventningene sine til Nokia.

Så langt i dag har Nokia-aksjen falt nesten 3 prosent. På bare ett år har aksjekursen falt nesten 45 prosent. Det store fallet i aksjekursen har imidlertid kommet i det siste, der en fjerdedel av aksjeverdiene har fordunstet på bare en måned.

Som en del av avtalen med Microsoft, skal de 3000 som jobbet med Nokias eget operativsystem Symbian, overføres til Accenture. Nokia må samtidig kutte 4000 ansatte i Finland, Danmark og Storbritannia, skriver E24.no.