I dag åpnet det nye kjøpesenteret Horisont i Åsane, med 73 nye butikker og spisesteder fordelt på 40.000 kvadratmeter.

Både håndverkere og ansatte har jobbet på spreng gjennom natten for å få senteret klart til åpningen.

— Nå er jeg glad og stolt. Vi er mange som har vært her i hele natt, sier senterleder Jeanette Heggland like etter åpningen klokken ni.

Les også: Kaos dagen før dagen.

Begeistret ordfører

Ordfører Trude Drevland (H) var også til stede for å kaste glans over åpningen, og forsikret publikum om at hun selv kom til å nyte innholdet i det nye senteret.

— Jeg vil også si til dem som klager, at det er litt seint å starte en debatt om et nytt senter når bygget allerede står ferdig, sier Drevland.

Mange hadde møtt opp tidlig for å få med seg de gode tilbudene på åpningsdagen, og like etter klokken ni var det lange bilkøer for å komme inn i garasjen til det nye senteret.

Den første kunden møtte opp utenfor senteret klokken halv fire, natt til torsdag for å sikre seg et godt tilbud fra XXL.

— Han fikk selvfølgelig lov til å komme inn og vente når det var så stygt vært ute, sier Heggland og forteller at det nye senteret skal bli enda bedre på kundebehandling enn konkurrentene.

— Vi vil jobbe for å skape et godt forhold til kundene våre, slik at de kommer tilbake gang etter gang, sier hun.

Lange køer

Foran elektronikkbutikken Soundgarden var det lang kø for å få komme inn, da butikken kun slapp inn et lite antall kunder om gangen. Kåre Morken (26) var blant de første som fikk sikret seg et godt tilbud.

— Jeg har kjøpt en radio til 6990 kroner som egentlig koster 9990 kroner, sier han.

Morken bor selv i Åsane og ønsker det nye senteret velkommen. Lillesøster Malene Morken (21) er enig, og synes ikke det blir for mye med nok et kjøpesenter i bydelen.

— Jeg håper det blir litt mindre stress og folk i julehandelen. Dessuten er det fint å se at Åsane sentrum fortsetter å vokse, sier hun.

Mye arbeid gjenstår

Da BT var på besøk mindre enn et døgn før åpningen, var det fremdeles mye arbeid som gjensto.

— Håndverkerne rygget sakte ut bakveien når de første kundene kom inn døren, sier byggherre Jan Helge Olsen og ler.

— Det er ikke bare kineserne som kan bygge fort, sier Drevland om bygningen som har blitt reist i løpet av kort tid.

Han forteller at det stort sett er arbeidet med boligene som gjenstår. På toppen av senteret skal det bygges 170 leiligheter og en takhage på 10 mål, i tillegg til en lekeplass. 125 av leilighetene er allerede solgt, og de første leilighetene skal være innflyttingsklare i april neste år.

Jobbet på spreng

— Vi fikk midlertidig brukstillatelse fra Bergen kommune i går, men det vil fortsatt være en del byggeaktivitet på senteret i en tid fremover, sier Olsen.

Det nye kjøpesenteret har blitt reist i løpet av kort tid, og de siste dagene har håndverkere og ansatte jobbet på spreng for å få senteret klart til åpningen.

Utenfor Clas Ohlson ønskes kundene velkommen med gratis boller, kaffe og saft.

Tømrer Ove Dalgård (27) forsyner seg med kaffe før arbeidsdagen starter.

- Har du jobbet hele natten?

— Jeg har jobbet her helt siden februar, sier han.