Syv av ti biler er foreløpig identifisert etter storfangsten under Hagelsundbroen forleden. Forsikringsselskaper har gravd dypt i sine arkiver og funnet navn på syv bileiere som får litt å forklare for politiet. De fleste bilene lå på sjøbunnen med registreringsskiltene på.

Blir dyrt

Alle blir anmeldt, men for politiet er sakene foreldet etter ti år. Forsikringsselskapene derimot, slipper ikke sakene før det er gått 20 år.

Se Gjensidiges egne videoopptak fra bilbergingen.

— Ingen forsikringssvindlere kan sove trygt før det er gått 20 år pluss en dag, sier Eivind Sverdrup, en av Gjensidiges utredere som har vært på bilfisketur.

Selskapet kommer til å presentere en saftig regning for synderne. I tillegg til forsikringssummen, må bileieren betale sin del av kostnadene med å heise vrakene på land. Gjensidige har ikke tenkt å spandere bruken av undervannskamera og kranbåt, en operasjon som kostet en sekssifret sum.

Siste dumpet i fjor

Først var det ni biler som ble funnet i sjøen, men etterforskerne oppdaget plutselig enda et vrak gjemt av et undersjøisk steinras.

— Det var dessverre ikke mulig å identifisere bilen eller å få heist den opp, forteller Sverdrup.

To andre biler var i så dårlig forfatning at de heler ikke kunne heises opp, men det ble tatt bilde av registreringsnummeret på den ene og skiltet til den andre ble tatt opp av undervannsbåten. De første bilene ser ut til å ha blitt dumpet på nittitallet, mens den siste bilen ble dumpet i mars i fjor.

Det er tredje gangen på et år at selskapet plukker biler opp av sjøen i Knarvikområdet. Et sted lå bare en bil i sjøen, et annet lå to. En mann fra selskapet er også i Rogaland i disse dager for å hente tre biler opp av sjøen.

— De fleste tenker nok ikke på hvor alvorlig dette er. Svindleren risikerer fengselsstraff, forsikringsnekt i tillegg til pengene som må betales tilbake, forteller informasjonsansvarlig Arne Voll i Gjensidige.

Strafferammen er 6 års fengsel.

DOKUMENTER: Noen biler har dokumentasjonen i orden.
GJENSIDIGE
VAR EN OPEL: En annen er blitt cabriolet. - Det tok oss 10 minutter å finne ut at det var en Opel, forteller etterforskeren.
GJENSIDIGE