Sjansen er stor for at du allerede har mottatt skatteoppgjøret ditt, men i dag er det altså klart for alle i hele Norge. Selv om det er færre i Hordaland som må punge ut for restskatt i år enn i fjor, må de som har fått restskatt betale mer:

I snitt må hver enkelt bla opp ca. 25.000 kroner, opp åtte prosent fra året før. Det tilsier totalt 1,6 milliarder skattekroner.

Når noen har store fradrag, kan varsellampene blinke

Prøver seg på reiseutgifter

— Dette er en viktig begivenhet for oss. Vi har sluttført det som er en veldig stor jobb, sier regiondirektøren i Skatt vest.

På toppen av Bergens eneste skyskraper, har Karl Husabø kanskje byens beste utsikt. Toppsjefens utsyn går imidlertid ikke bare til Lille og Store Lungegårdsvann, men også til deg og meg.

Etter flere av Skatteetatens store digitaliseringsreformer, deles det stadig mer økonomisk informasjon om oss innbyggere. Banken din, jobben din og forsikringsselskapet er blant dem som forteller Husabø og Skatt vest om hvor stort lånet ditt er, eller om du har solgt hytten i det siste.

I så fall må du huske på at det skal skattes av salget.

— Gjennom skatteoppgjøret møter vi nesten alle innbyggerne i landet. Det er moro å oppleve at det gjennomføres så digitalt som det gjøres i dag. Det er svære framskritt for Norge, sier Husabø.

De som imidlertid prøver å snylte, gjør det blant annet i forbindelse med reiseutgifter eller aksje— og eiendomssalg. Det er lov å gjøre feil, men du har selv ansvar for at det som står i selvangivelsen er riktig.

— Når noen har store fradrag, kan varsellampene blinke. Det er en del ting som går igjen hvor det er vanlig at folk prøver seg, sier Husabø.

13.500 kroner til gode

Tall fra Skatteetaten viser at syv av ti nordmenn fikk igjen på skatten. Av drøyt 300.000 hordalendinger som hadde skattepenger til gode, mottar hver omtrent 13.500 kroner i snitt. Det er litt over 800 kroner mer enn i fjor.

— For oss er det egentlig bra at det trekkes litt for mye enn for lite, fordi det er mer ressurskrevende å få inn restskatten. Folk flest er også mest fornøyde når de ikke får restskatt, sier Husabø.

For Skatteetaten er det en kjent sak at mange oppjusterer skattetrekket for å spare litt ekstra gjennom året. Og det står folk fritt til å gjøre, påpeker regiondirektøren.

— Men det er et poeng at du prøver å ha et skattetrekk som er i samsvar med din faktiske økonomi. Vi vil ikke at folk skal spekulere med veldig store beløp, sier han.