Etter en følelsesladd siste dag på arbeidet lørdag ble de ansatte i News of the World for en siste gang fulgt ut av avishuset i Wapping øst i London av redaktør Colin Myler. Der sto journalister fra andre medier og ventet.

— Jeg vil gjerne gi min honnør til dette flotte laget, som etter en vanskelig dag på en strålende profesjonell måte har produsert ei flott avis, sa Myler da han kom ut sammen med sine medarbeidere.

Ifølge redaktøren er nedleggelsen av avisa ufortjent.

— Men som en siste anerkjennelse av våre 7,5 millioner lesere sier vi: Denne er til dere, sa han.

Et siste farvel

Med seg ut hadde redaktøren avisas aller siste forside. Der var en rekke tidligere forsider avbildet, og hovedoverskriften lød simpelthen «Takk og farvel».

I avisen var det blant annet trykket en leder hvor News of the World innrømmet telefonavlytting.

«Vi gikk oss ganske enkelt vill», sto det i lederartikkelen. «Telefoner ble hacket, og for det er denne avisen virkelig lei seg.»

I lederen skrev avisredaksjonen at den skammet seg over ikke å ha levd opp til de idealene den hadde satt seg.

«Det finnes ingen unnskyldning for denne frastøtende uretten», fastslo avisen i lederartikkelen.

Telefonavlytting

I overkant av 200 ansatte står uten arbeid etter nedleggelsen av News of the World. Avisen kom ut for første gang for 168 år siden, men går nå inn i historien etter et renn av avsløringer om omfattende avlytting av telefonsvarere og også om bestikkelse av politifolk.

Avlytting av telefonsvarere skjedde på rutinemessig basis i avise, sier en politikilde til The Sunday Telegraph. Ifølge opplysninger som er kommet frem de siste dagene, skal News of the World ha brutt seg inn på telefonsvarerne til alt fra maktmennesker og kjendiser til pårørende i kriminalsaker.

Politiet har også mistanke om at News of the World har slettet gamle e-poster for å bli kvitt beviser i saken, skriver avisen The Guardian.

At avisen nå er nedlagt, betyr ikke at saken legges død. Politiets etterforskning fortsetter, og administrerende direktør Rebekah Brooks i News International har antydet at nye avsløringer kan være i vente.

Ifølge en kilde i News International vil Brooks selv bli tatt inn til avhør i løpet av de kommende dagene. Hun var redaktør i News of the World i perioden da flere av de mest oppsiktsvekkende avlyttingene etter sigende skjedde.

Murdoch til London

Avlyttingsskandalen er også blitt svært brysom for News of the Worlds eier, den 80 år gamle mediemogulen Rupert Murdoch. I løpet av helgen skulle han selv reise til London for å håndtere krisen, ifølge kilder i hans nærmeste krets.

Den overraskende nedleggelsen av News of the World satte umiddelbart i gang spekulasjoner på om Murdochs mål egentlig var å redde planene om oppkjøp av Storbritannias største kommersielle fjernsynskanal BSkyB.

Det er også blitt spekulert på om Murdoch med nedleggelsen av News of the World ønsker å rydde vei for en søndagsutgave av avisen The Sun.

News of the World er eid av News International, et datterselskap av Rupert Murdochs News Corp.

SISTE UTGAVE: En ansatt på trykkeiet sjekker at alt er ok.
SCANPIX
SLUTT: «Takk og farvel». Det var siste oppslaget i den britiske tabloidavisen.
SCANPIX
FØRSTE: Dette er den aller første utgaven av News of the world.