Østeuropeiske hackere har brutt seg inn i amerikanske banker og nettfirmaer på jakt etter kredittkortinformasjon. Hackerne har brukt informasjonen som våpen for utpresningskrav opp mot 100.000 dollar, ifølge FBI.

Hackermafia i Russland og Ukraina skal ha stjålet informasjon om mer enn én million amerikanske kredittkort. 40 firmaer i 20 stater har blitt angrepet. Hundreder av firmaer kan være angrepet uten at de har rapportert forholdet, sier FBI.

— Trusselen er reell. Det er imidlertid viktig å huske at FBI trenger PR etter kritikk om for lav profil i forhold til nettkriminalitet, sier uavhengige sikkerhetseksperter til Wall Street Journal.

Hackerne bruker sikkerhetshull i programvare. Som regel er det snakk om velkjente feil som burde vært reparert for lenge siden.

Tidligere i uken ble det kjent at hackere lett plukker opp informasjonen som sendes mellom brukerne og enkelte norske nettbanker. Sikkerhetshullet som utnyttes har vært kjent i konsulentmiljøer i ett år. Likevel er det ikke tettet i alle norske nettbanker, sier administrerende direktør i sikkerhetsfirmaet I-Nett Norge, Christian Nilsen.

Fokus Bank, Gjensidige NOR Sparebank, og Vår Bank og Forsikring hevder at kundenes konti ikke har vært i fare.(Origo)