Nå kan du surfe på nettet også i parken. Nye mobile løsninger er i ferd med å bli en reell utfordrer til tradisjonelle bredbånd over kobbertrådene til Telenor. For mange et nyttig supplement som gir deg mobil frihet.

Dekker du bredbåndsbehovet ditt mellom ettermiddag klokken 17 og 07 neste morgen — pluss helger fra fredag klokken 17 til 07 mandag? I så fall er NetCom prisvinner - med 99 kroner måneden - tett fulgt av Telenor med 119 kroner.

Vi snakker om bredbånd over mobilnettet. De fleste ADSL-leverandørene tar nærmere 300 kroner for tilsvarende hastighet - men da har du fri bruk hele døgnet.

Nettene trimmet

Etter litt barnesykdommer i høst ser det ut til at Telenor og NetCom nå har klart å trimme sine super-G-nett (HSDPA), i hvert fall i de sentrale deler av større byer og steder. De kappes også om å gi attraktive hytteområder tilbudet. Den mobile tjenesten kan du bruke hvor som helst - også hos operatører i utlandet. Men - pass på kostnadene slike steder. Det kan bli knalldyrt.

I tillegg har selskapet Ice, som bruker det gamle mobiltelefonnettet til å tilby mobilt bredbånd en betydelig større dekning ute i distriktene. Vurderer du å satse på en mobil løsning må du sjekke på leverandørenes nettsider hvordan dekningen er hos deg.

Bruke alle hastigheter

Har du høyhastighetsabonnement hos mobilselskapene er du selvsagt hjulpet mange flere steder med UMTS og Edge. Selv Edge er greit til enkel e-postsjekking og oppslag på nettsider - om du har litt tålmodighet.

Abonnementet gjelder alle hastigheter i mobilnettet. Kjøper du en adapter sammen med abonnementet, velger det høyeste tilgjengelige hastighet. For Telenor gjelder abonnementet også bruk av deres 450 trådløse soner i Norge - såkalt WIFI eller WLAN - der disse finnes.

Begge nettene skal med nåværende teknologisk løsning gi deg en teoretisk hastighet på 3,6 megabit per sekund inn til deg. En ny generasjon teknologi skal doble denne hastigheten til 7,2.

Forsøk, foretatt i Bergen sentrum den senere tid, viser at nå stemmer informasjonen fra operatørene. Der det er god dekning kan du regne med rundt 1,5 Mbits/sekund i hastighet.

Ved bruk har vi opplevd hastigheter opp i 2,2 Mbits/sekund nedlastingshastighet og ca. 400 i opplastingshastighet. Men, også 600 ned og under 200 opp. Hastigheten avhenger av hvor mye trafikk det er fra andre på den stasjonen du er tilkoblet. Til å teste hastigheten du får er den svenske nettstedet Bredbandskollen et godt speedometer.

Konkurrerer på pris

Når mobiloperatørene legger fritidsabonnementer rundt en hundrelapp, så er det fordi mobilnettene da ikke har stor trafikk fra bedriftsmarkedet. Vil du bruke attraktiv arbeidstid - må du ut med nær 300 kroner mer. I forhold til ADSL betaler du ca. 200 kroner mer for å være mobilt på nett hele døgnet.

Er så den mobile hastigheten god nok?

For de fleste formål for en PC er 1,5 Megabits per sekund god nok til vanlige oppgaver på internett. Spillentusiaster og dem som skal laste ned svært store filer vil nok fortsatt sverme til en raskere forbindelse. Det samme om du skal se på live TV samtidig som du skal gjøre mange andre ting, eller flere deler på en forbindelse.

Det kan se ut som om fremtidens løsning kan bli en stor sterk - gjerne fiber - linje inn i huset som tar hånd om flere TV-sendinger samtidig, telefoni og internett i en tråd. Gjerne over 20 megabit per sekund - og en kraftig god mobil som supplement når du beveger deg rundt. Alt avhenger av behov - og selvsagt prisen man er villig til å betale.

Bredbåndspriser

ADSL - rimeligste 1-6 Mbits/s Månedskostnad Hastighet Pris per kbit/s
Get S 195 1250/750 0,20
Tele2 ADSL 1,5 Mb 269 1500/300 0,30
Nextgentel ADSL 2000 270 2000/300 0,23
Get M 279 1500/500 0,13
Ventelo Privat x-Small 294 1500/500 0,29
Mobil/trådløse alternativer Fritid (17-07 og helg) Fritid andre tider Fri bruk
Telenor mobilt bredbånd 119 5 kr per Mb 499
NetCom Connect 99 - 499
Ice - - 399

Henger du med i teknologiutviklingen? Diskuter her!

NYE TIDER: Besøkende på CeBit-messen i Hannover tester Asus Eee PC. Mobilt bredbånd brer om seg.
FABRIZIO BENSCH / REUTERS