Problemene skal ha oppstått rundt klokken 19.30 mandag kveld. En feil hos selskapet Evry, som leverer tjenester til en rekke norske banker, gjør at kunder ikke kommer seg inn på sin egen nettbank. Samtidig skal også minibanker være rammet, skriver Adressa.no.

Klokken 22 hadde Evry funnet årsaken. Og klokken 23 melder Geir Remman, kommunikasjonssjef i Evry, at problemet er i ferd med å løse seg.

Kodeord midnatt

— Vi gjør en kontrollert restart av tjenestene, som gjør at vi kommer gradvis tilbake til normal drift, sier Remman.

Frem mot midnatt regner Evry med at nettbankene er i orden. Noen, som DNB, er oppe og går nå.

— Dette har truffet bankene litt ulikt. Oppstarten nå er kontrollert, der vi vil overvåke tjenestene resten av kvelden og natten for å sikre at alt er som det skal, sier Remman.

Han sier Evry vil ettergå hendelsen sammen med leverandøren av komponenten.

Nettbanker nede

Evry er det neste største IT-tjenesteselskapet i Norden og har 10 000 ansatte. IfølgeVG Nett rammet problemene minst ti norske banker. Handelsbanken, Sparebank1-gruppen og DNB skal være blant dem.

Remman opplyser til BT at feilen får samme konsekvenser for Vestlandet som for resten av landet.

— Nettbankkunder klarer ikke å logge seg på, og å ta ut penger fra minibanker er problematisk. For enkelte kortkunder kan det også være vanskelig å betale i butikker, og erfaringsmessig gjelder dette yngre bankkunder, sier han.

- Vi beklager

Feilen rammer bankene på forskjellig vis. Telenor er også rammet mandag kveld. Pressevakt Atle Lessum sier til VG at kunder har problemer med å logge seg inn på «mine sider».

Det skal imidlertid ikke være problemer med å ringe eller sende tekstmeldinger for personer med Telenor-abonnement.

— Vi må bare beklage det som har skjedd, og de konsekvensene det får for bankkundene. Vi har satt inn alle nødvendige ressurser for å rette opp i problemet, forsikrer Remman.

NETTBANKER NEDE: Flere norske nettbanker er ned.
SCANPIX