– Jeg har jobbet aktivt for et nytt Nera-selskap fra dag en, sier Odd Kåre Fossmo, administrerende direktør i det nyopprettede selskapet Nera Telecommunications AS.

Det er bare et halvt år siden Nera Networks-skiltene ble skrudd ned på Kokstad. Den høyteknologiske kompetansebedriften som hadde skapt arbeidsplasser i Bergen i over 50 år, ble solgt til den israelske konkurrenten Ceragon i januar i år.

Hjelp fra Singapore

Men det skulle ikke ta lang før Nera-skiltene kom opp igjen. I juli etablerte Fossmo sammen med to kolleger et nytt Nera-selskap.

— Jeg satt i ledergruppen til Nera Networks og var med i forhandlingene før det ble offisielt kjent at selskapet skulle selges til israelerne. Men jeg var tydelig på at jeg ikke ville bli med til Ceragon, sier Fossmo.

Det alt vesentlige av gamle Neras virksomhet var eksportrettet, og mye av salget skjer i muslimske land.— Men israelere kan ikke gjøre butikk med muslimske land. Derfor ble land som Marokko, Libya, Pakistan, Algeria og Egypt holdt utenfor salgsavtalen, forteller han.

Virksomheten i de muslimske landene ble i stedet solgt til NeraTel Singapore. Det er dette selskapet som Fossmo og co. nå er en del av.

Ansetter i Bergen

Avtalen mellom Ceragon og NeraTel i Singapore omfattet også kjøp av merkenavnet Nera. I tillegg fikk 84 ansatte, hovedsakelig fra kontorene i Nord-Afrika, Pakistan, Midtøsten og Norge tilbud om å gå over til selskapet i Singapore.

Det nye Nera-selskapet er nå i full gang med å utvide virksomheten sin i de muslimske landene.

— Hittil har vi etablert oss i Marokko, Dubai og Pakistan. Vi tenker også på Libya, men det er litt tidlig ennå, forklarer Fossmo.

— Hvilke planer har dere for Bergen?

— I 2012 har i budsjettert med at vi blir bortimot 10 personer tilknyttet hovedkontoret i Bergen, sier han.

Avtale begrenser

Fossmo legger ikke skjul på at han vil gå i konkurranse med Ceragon på sikt.

— På grunn av avtalen med Ceragon har vi kun lov til å selge eksisterende produkter den første perioden. Men på sikt står vi fritt til å utvikle nye produkter, og da vil det ble naturlig å ansette flere.

— Men vi blir aldri 800 personer igjen, sier han.

Krympet 1,3 mrd. kroner

Nera hadde nesten 2000 ansatte over hele verden da selskapet ble børsnotert på New York-børsen i 1995. Seks år senere ble selskapet rammet hardt av dotcomkrisen og Nera gikk med 371 millioner kroner i underskudd.

I 2006 ble selskapet kjøpt opp av og slått sammen med Eltek ASA i Drammen, før Eltek solgte Nera videre til israelske Ceragon i år.

Verdien på selskapet krympet fra 1,4 milliarder i glanstiden på 80-tallet til 300 millioner.

BT har forsøkt å få kommentarer fra Ceragon, uten hell.

NY GIV: I vår ble Nera-skiltene skrudd ned i Kokstadveien 23. Nå er skiltene kommet opp igjen – i Kokstaddalen 23. FOTO: Frode Vindenes