Det er Drammensbaserte Eltek som kvitter seg med Nera , etter å ha eid selskapet siden 2006.

Kjøpesummen er 48,5 millioner dollar, eller nær 300 millioner kroner, heter det i en pressemelding.

Var storselskap

Transaksjonen vil gjøre det mulig for Eltek å satse på nye produkter knyttet opp mot fornybar energi. For Nera og Ceragon betyr handelen at de blir verdensledende på sitt område, som er produksjon av komponenter basert på trådløs teknologi, slik som radiolinjeutstyr.

Nera Network har hovedkontor på Kokstad, og var et stort selskap på 80— og 90-tallet. I dag er mye av produksjonen flyttet til Slovakia, men utviklingsavdelingen holder fortsatt hus på Kokstad.

  • Utviklingsmiljøet i Bergen er unikt, og er en av begrunnelsene til Ceragon for å kjøpe Nera. Vi trenger de aller, aller fleste i Bergen fortsatt, mener administrerende direktør i Nera Networks, Per Arne Henæs.

- Kompletterer hverandre

Han sier det er for tidlig å si om salget får noen konsekvenser for ledelsen eller administrasjonen i Nera. Men han mener det er lite overlapping mellom de to selskapene.

  • Tanken bak denne handelen er at Ceragon er veldig sterke i Asia, der Nera ikke har så godt fotfeste. Vi er derimot sterkt til stede i Latin-Amerika, Øst-Europa og Afrika, og der er Ceragon svake, sier Henæs.

Han peker dessuten på at Nera har høyteknologiske og kompliserte produkter, mens Ceragon selger rimeligere og enklere produkter.

  • Jeg føler at selskapene kompletterer hverandre. Prisene har stupt i bransjen vår de siste årene, og da er volum det viktigste. Ceragon har dessuten mye kapital, og er villig til å spytte inn penger for at vi skal utvikle oss og vokse, sier Henæs.

Antall ansatte halvert

Nera hadde nesten 2000 ansatte over hele verden da selskapet ble børsnotert på NASDAQ-børsen i 1995. Tre år senere ble selskapet delt opp. I dag er antallet ansatte nede i 800, hvorav rundt 300 i Bergen.

De to selskapene Eltek og Nera ble fusjonert i 2006. Det nye selskapet var da en verdensomspennende leverandør i telekomindustrien. Drammensbaserte Eltek har siden starten vært dominert av Angelil-familien.

Tror salget er bra eller dårlig for virksomheten i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet under!