Avtalen mellom EMI, Warner, BMG, RealNetworks og Napster ser ut til å gi fildelingstjenesten tilgang til teknologien som ligger til grunn for de fire selskapenes joint-venture MusicNet. Napster må imidlertid innfri flere juridisk— og sikkerhetsmessige krav før nettselskapet får tilgang til plateselskapenes musikk. MusicNet planlegger salg musikk gjennom internett på abonnementsbasis. Tjenesten skal inneholde katalogene til de tre plateselskapene.

Situasjonen er ikke særlig forandret siden april, påpeker EMI. Selskapet er først villig til å lisensiere musikk når visse tekniske krav til beskyttelse av opphavsrettigheter blir møtt. Det samme gjelder for Warner.

— Dette er først og fremst en teknologiavtale som ikke dreier seg om innhold, sier en talskvinne for selskapet ifølge Wall Street Journal.Napster-sjef Hank Barry toner ned problemene som står foran selskapet.

— Jeg er veldig sikker på at det ikke blir noen problemer i forbindelse med dette, sa han på en pressekonferanse etter undertegnelsen av avtalen tirsdag.

Napster utvikler en sikker betalingstjeneste som sikrer vederlag til artister og opphavpersoner. Napster, med sine mer enn 60 millioner brukere, vil være en mektig distribusjonskanal for plateselskapene.

Avtalen vil være den siste i en rekke allianser innen musikkindustrien, som snart forsøker seg på nettbasert salg. Den nye betalingstjenesten til Napster blir antakelig lansert i løpet av sommeren, sa administrerende direktør Hank Barry i et intervju nylig.

Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Recorded Music og BMG Entertainment saksøkte Napster i desember 1999. Selskapene hevdet at Napster oppfordret til piratvirksomhet som kostet plateselskapene milliarder av dollar årlig i tapt salg.

BMG trakk senere søksmålet. Plateselskapets eier, det tyske mediekonsernet Bertelsmann, inngikk en samarbeidsavtale med Napster. Bertelsmann lånte nettselskapet 60 millioner dollar mot at det populære fildelingsprogrammet skulle utvikles til en lovlig betalingstjeneste.

Napster ble dømt til å fjerne materiale beskyttet av opphavsrettigheter mars 2001.(Origo)