Den japanske indeksen Nikkei-225 falt med 1,4 prosent da børsen i Tokyo åpnet. I Hongkong var nedgangen brattere, og Hang Seng-indeksen raste med over 4 prosent etter at handelen var i gang.

Samtidig som både nedgraderingen av USA og gjeldskrisen i Europa skaper uro i finansmarkedene, forsøker verdens politiske ledere å hindre at situasjonen forverrer seg.

G7-landene lover samordnede tiltak for å sikre økonomisk vekst og dempe uroen i finansmarkedene. Samtidig bekrefter Den europeiske sentralbanken (ECB) at den planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Støttekjøp

ECB opplyste søndag kveld at den er rede til å iverksette sitt såkalte Securities Markets Programme, som dreier seg om kjøp av statsobligasjoner. Samtidig uttrykte banken tilfredshet med de økonomiske og politiske reformene som er varslet i Spania og Italia.Ifølge nyhetsbyrået DPA er uttalelsen et signal om at ECB kommer til å kjøpe obligasjoner fra nettopp disse landene, som begge sliter med store økonomiske problemer.

— Europeisk episenter

Også stormaktene i G7 fokuserer på gjeldskrisen i Europa i en uttalelse natt til mandag.

«Ingen endringer i de fundamentale forholdene kan forklare den spente finansielle situasjonen som Spania og Italia har stått overfor i det siste», heter det i uttalelsen.

Selv om ratingbyrået Standard & Poor's nedgradering av USA har fått mest oppmerksomhet de siste dagene, mener flere eksperter at utviklingen i Europa er farligere for verdensøkonomien.

— Nedgraderingen er åpenbart en svært symbolsk og historisk hendelse. Men episenteret for denne krisen, i motsetning til i 2008, er i stor grad i eurosonen. Så jeg tror markedene vil fokusere mye på hva politikerne i eurosonen gjør de neste ukene, sier økonom Paul Sheard i det japanske finansselskapet Nomura.

- Mindre tillit

I Sør-Korea hadde aksjekursene falt rundt 1,7 prosent mandag morgen, mens nedgangen i Australia var på 1,3 prosent.

Samtidig sank verdien av amerikanske aksjer i den elektroniske handelen før New York-børsene åpnet.

Terminkontraktene for salg av aksjer som inngår i indeksen S&P 500 falt 2,7 prosent i den elektroniske handelen søndag.

— Det ligger an til et ganske betydelig salg, og ytterligere forvitring av markedet etter hvert som tiden går. Tilliten er reelt sett i ferd med å bli mindre akkurat nå, sier toppsjef Jeffrey Sica i det amerikanske selskapet SICA Wealth Management.

Oljeprisen faller

Også prisen på råolje falt i Asia mandag. Prisen på amerikansk lettolje for levering i september sank med 2,3 prosent til 84,55 dollar fatet. Nordsjøolje av Brent-kvalitet falt 2,7 prosent til 106,46 dollar fatet.

Samtidig steg eurokursen etter at det ble kjent at Den europeiske sentralbanken planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Selv om uroen til dels skyldes nedgraderingen av USAs kredittverdighet, har det foreløpig ikke vært store endringer i prisen på amerikanske statsobligasjoner.

Den amerikanske regjeringen har flere ganger kritisert Standard & Poor's for nedgraderingen, og finansminister Timothy Geithner beskylder byrået for å ha utvist «forferdelig dårlig dømmekraft».

— Det er ingen risiko for at USA ikke vil oppfylle forpliktelsene sine. Vi har noen utfordringer foran oss, men vi vil klare å overvinne dem, sa Geithner i et intervju med amerikansk TV søndag.

Flere republikanske politikere har krevd Geithners avgang, men han har gjort det klart at han ikke akter å trekke seg.