Petromena og dets tre datterselskap har pådratt seg en obligasjonsgjeld på 5,5 milliarder kroner, for å finansiere rigger som er under bygging i Singapore. Men obligasjonseierne, gjennom selskapet Norsk Tillitsmann, mener lånene er misligholdt og har tatt kontroll over pantet.

– Raid og tilraning

Dermed gikk Petromena til retten og krevde at misligholdserklæringen ble tilbakekalt.

– Et eventuelt mislighold har oppstått som følge av saksøkte sine egne rettsstridige handlinger. Saksøkte prøver å raide og tilrane seg verdier fra saksøker, sa advokat Dag Steinfeld, som representerer Petromena, til BT torsdag.

Men Oslo byfogdembete var ikke enig, og avviste kravet. Retten mener Norsk Tillitsmann hadde rett til å erklære lånene misligholdt. Petromena må dekke Norsk Tillitsmanns saksomkostninger på 266.000 kroner.

Varslet gigantsøksmål

Selskapet har også gått til retten i Singapore. Der vil saken bli behandlet etter 20. mai. I mellomtiden kan ikke riggen Rig 1, som er klar til levering, forlate Singapore, ifølge en børsmelding selskapet sendte ut fredag ettermiddag.

Steinfeld har tidligere varslet et gigantsøksmål mot obligasjonseierne. Nå vil han ikke kommentere kjennelsen.

– Vi er glade for å ha fått medhold i det vi har hevdet. Jeg har ikke fått lest kjennelsen, så jeg kan ikke kommentere den ytterligere, sier advokat Geir-Arne Borgestrand, som representerer Norsk Tillitsmann.