Spill

Om du ennå ikke har hengt deg opp i de små og sinte fuglene i smarttelefon-spillet «Angry birds», er julaften formiddag perfekt timing.

Med «Angry birds» flyr tiden slik at pakkene står i fare for å bli glemt til neste år. Har du allerede vært gjennom spillet, så er det nylig lansert en egen julevariant. «Angry birds» finnes både for Android og Iphone.

En annen usannsynlig avhengighetsskapende perle av et spill er «Winterbells», som i tillegg bidrar til julestemningen. Perfekt i utforming, og samtidig mer enn tilstrekkelig interessant til at man blir sittende bare ett forsøk til. Og ett til, og bare ett til... Finnes på Iphone eller i nettversjon på ferryhalim.com.

Har barna PC, kan du trygt parkere dem på NRK Supers nettsider. Spill, videoer og annen underholdning, både for de minste og de litt større finnes i fleng når Sølvguttene tar over TV-en. Perfekt når tålmodigheten skranter. Nrksuper.no blander kjent og kjært med interaktivitet på en forbilledlig måte.

Læringsverktøy

Foretrekker du heller fornuftig tidtrøyte, kan du i julens og nyårets ånd fullføre én uselvisk og én selvisk geskjeft før høytiden er over.

Er du hos vertskap med begrenset datakompetanse og innsikt, ta deg tid til en rask razzia på maskinen deres. Du kan gjøre både dem og deg selv en tjeneste ved å sette sammen en programpakke på nettstedet Ninite.com, før du laster alt ned og installerer i en engang. Utvalget av både nytte-, sikkerhets— og underholdningsprogrammer er stort, og det hele er gjort i en håndvending.

Så, for din egen del, sett av litt tid til å starte neste år økonomisk smart. Det er massevis av nettsteder som på et øyeblikk kan fortelle deg om du betaler for mye i faste utgifter.

Start året med å sjekke strømprisene hos Konkurransetilsynet, lånekostnadene på finansportalen.no og telefon- og bredbåndsutgiftene dine på telepriser.no. I tillegg lar de fleste forsikringsselskapene deg sjekke om de kan konkurrere på forsikringspremien din via sine nettsteder. Før du vet ordet av det er alle julegavene spart inn igjen.

Nyttige programmer

Flere og flere får øynene opp for TED.com som en inspirerende kilde til ny kunnskap og innspill til fantastiske foredrag. TED er likevel langt fra alene om presentasjonsvideoer om vanskelige ting på forståelig vis.

Vil du ta med deg litt åndelig føde i helligdagene, ta en titt på noen av alternativene. «Ignite» er betegnelsen på en bevegelse av nerder som presenterer seg sitt budskap under svært rigide regler. 20 foiler på 5 minutter, ingen unntak.

Sjekk Igniteshow.com for en leksjon i hvor mye man egentlig kan få sagt på kort tid. Hele bevegelsen er inspirert av japanske «Pecha Kucha» eller «snikksnakk», der regelen er 20 slides på 20 sekunder hver. Pecha-kucha.org kombinerer muligheten til å bli japansk foredragsninja med å lære noe nytt.

Howstuffworks.com har på sin side som mål å forklare hvordan alt mellom himmel og jord virker, på en enkel måte. Ingen overraskelse at nettstedet er eid av samme selskap som «Discovery Channel», men når Howstuffworks nå finnes som Iphone-app, kan du ta med deg triviell kunnskap hvor enn du beveger deg.

Hva bruker du tiden til i julen?