900 ungdommer sitter i mørket, bare skjermene lyser opp ansiktene. På maskinene ruller TV-serier, filmer og spill. Det er ByLAN 2010, som avsluttes mandag morgen.

På en stol midt i hallen sitter Eirik Smaaland (17). Alt som dekker overkroppen hans er en hullete og slitt helsetrøye. På bordet foran ham står bokser med energidrikk, og brus og en boks med nudler. I fanget hviler en tallerken med noe som ligner et pitabrød

— Jeg hadde ikke sagt nei til en skikkelig middag hvis de hadde solgt det her. Men dette er jo ikke så usunt da, sier han og peker på nuddelboksen.

I tillegg til nudlene, kan deltakerne få kjøpe vanlige kioskvarer som hamburger, pølse og lignende inne i hallen.

— Jeg spiste en omelett tidligere, den hadde jeg med hjemmefra. Mamma laget den til meg.

Brøling i kor

Med ujevne mellomrom stiger et brøl opp fra ungdomsmassen. ByLAN, ByLAN, ByLAN!

  • Én begynner, også sprer det seg. Jeg er hes allerede, sier Eirik.

Han har for øvrig planer om å være våken hele natten. Når han ikke orker mer, legger han seg i den delen av hallen som er satt av for dem som vil ha noen timer på øyet. Å sovne ved pulten kan få uante konsekvenser.

  • Sovner du her, kan du risikere å bli tapet fast til stolen, sier han og mumler om en lovet hevnaksjon fra noen som tydeligvis har dårligere erfaringer enn Eirik selv.

- Slipper foreldrene

I mørket sitter også Oskar Nordberg (17) og kameraten Arild Samuelsen (16). Arild har med seg dyne og pute til natten, mens Oskars plan er å sove i det han står og går i: En heldekkende joggedress, eller Onepiece som det også kalles.

  • Vi sover når vi blir veldig, veldig trøtte.

De to guttene ser ut til å ha store deler av omgangskretsen sittende rundt seg.

— Vi er her bare for gøy, og får treffe mange kompiser. I tillegg er det deilig å slippe foreldrene en helg, sier Oskar.

Han medgir at det går mye i såkalt «søppelmat» denne helgen.

  • Jeg kunne tenkt meg fisk, sier han og får store øyne fra kameraten. Stekt torsk, det er jo dritgodt!

Som julaften

En av sjefene ved ByLAN, Einar Ananiassen, tror det blant annet er mattilbudet som gjør arrangementet så fristende for ungdommen.

  • Her kan de spise hva de vil, og sitte og spille en hel helg uten at noen forteller dem at de må gå ut i det fine været, sier han.

Han karakteriserer ByLAN som julaften for bergensungdommen.

  • De får sjansen til å ta den litt ekstra ut, akkurat som man gjør i høytiden, mener han og innrømmer at hans eget søvn- og matmønster heller ikke ser helt normalt ut denne helgen.

Til kommentarene om usunn mat, påpeker han at ungdommene faktisk også har mulighet til å kjøpe seg salat - til burgeren, vel å merke.

Like før vi går stiger volumet i hallen på nytt i taket, og 900 lykkelige ungdommer roper slagordet for årets mest nerdete helg i Bergen.