Avtalen mellom Napster og det nettbaserte musikkarkivet MusicNet åpner for at Napsters kontroversielle fildelingstjeneste kan lisensiere MusicNet-teknologien og eventuelt musikken som skal distribueres. MusicNet skal etter planene selge musikk fra EMI, Warner og BMG på internett. Teknologien bak den kommende abonnementstjenesten er utviklet av RealNetworks.

EMI og Warner Music uttrykker misnøye i forhold til hvordan avtalen med Napster ble forhandlet frem. Selskapene mener MusicNets ledelse har turet frem uten å spørre plateselskapene til råds. Til tross for misnøyen ønsker de to selskapene å fortsette samarbeidet. Det første styremøtet i MusicNet holdes senere i måneden.

RealNetworks har forhandlet direkte med Napster. Verken EMI eller Warner var informert om samtalene før i slutten av forrige uke, skriver Wall Street Journal. BMG-eier Bertelsmanns rolle i samtalene er uklare. Medieselskapet allierte seg med Napster allerede i fjor. RealNetworks eier 40 prosent av MusicNet. De tre plateselskapene eier resten.

De nåværende planene for MusicNet setter sterke begrensninger for bruken av sangene som lastes ned. Eksempelvis skal en fil med en låt kun være spillbar i 30 dager etter nedlasting. Det spørs om dette systemet appellerer til godt vante Napster-brukere.

Må innfri krav Napster må innfri flere juridiske og sikkerhetsmessige krav før nettselskapet får tilgang til plateselskapenes musikk. Situasjonen er ikke særlig forandret siden april, påpeker EMI. Selskapet er først villig til å lisensiere musikk når visse tekniske krav til beskyttelse av opphavsrettigheter blir møtt. Det samme gjelder for Warner.

— Dette er først og fremst en teknologiavtale som ikke dreier seg om innhold, sa en talskvinne for plateselskapet tirsdag.

Napster-sjef Hank Barry toner ned striden mellom partene. Fildelingstjenesten, med sine mer enn 60 millioner brukere, vil være en mektig distribusjonskanal for plateselskapene. Den nye betalingstjenesten til Napster blir antakelig lansert i løpet av sommeren, sa administrerende direktør Hank Barry i et intervju nylig.

— Jeg er veldig sikker på at det ikke blir noen problemer i forbindelse med dette, sa han på en pressekonferanse etter undertegnelsen av avtalen tirsdag.

Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Recorded Music og BMG Entertainment saksøkte Napster i desember 1999. Napster ble dømt til å fjerne materiale beskyttet av opphavsrettigheter mars 2001.(Origo)