EU-parlamentet har vedtatt en lov som kan høyne prisene på PCer og annen forbrukerelektronikk. Loven beskytter opphavsrettigheter og tillater forleggere av musikk og film bruk av kryptering. Forsøk på dekoding i kopieringsøyemed blir forbudt.

Inntil tekniske løsninger foreligger kan landene legge kopieringsavgift på elektroniske produkter som PCer og printere.

— Innehavere av opphavsrettigheter i Europa har nå bedre beskyttelse enn i USA. Direktivet gjør kopieringsavgift ulovlig når krypteringsteknologien foreligger, sier medlem av EU-parlamentet, Enrico Boselli.

Problemet er at loven gjør lite for å fjerne praktiske forskjeller mellom de ulike landene. Motstandere av den nye loven er redd for at den utvider bruken av kopieringsavgift, skriver Wall Street Journal.

- Snyter forbrukere Tidligere i uken ble det også ropt varsku fra den amerikanske elektronikkbransjen. De slipper EU-avgiften, men ser likevel negative følger av oppgjøret med det rettighetsinnehavere lenge har sett som sin hovedmotstander.

— Kjennelsen mot Napster snyter forbrukerne for ny teknologi. Motstandere av teknologisk innovasjon bør ha en tung bevisbyrde, hevdet president i den amerikanske foreningen for konsumentelektronikk (CEA), Gary Shapiro, etter mandagens dom mot Napster.

Shapiro mener kjennelsen kan hindre teknologisk utvikling og skaper en farlig presedens for fremtiden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Napster er skrekkvisjonen musikkindustrien truer med på jakt etter strengere regler for hvordan musikk skal selges og distribueres på nett. Brussel-baserte International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) sier de ikke har noen problemer med nedlasting av musikk til privat forbruk, men hevder at når musikken kan spres til store mengder av bekjente bør loven sette foten ned.

Dagens direktiv altfor vagt og gir altfor lite skyts mot tjenester som Napster, mener IFPI. I et åpent brev til EU-parlamentet i januar etterlyste blant annet Spice Girls, Boyzone, Robbie Williams og Eros Ramazzotti vern av deres rettigheter på nett.

9th U.S. Circuit Court of Appeals besluttet mandag at Napster må sjekke at filutvekslingen som foregår på tjenesten ikke bryter med åndsverksloven. Retten som dømte Napster er den samme som forbød videokassetter i 1981. Amerikansk høyesterett opphevet senere forbudet. (Origo)