Den nye programvaren, som ble lansert fredag forrige uke, har en mer nøyaktig filtreringsmekanisme enn den gamle. Det betyr at et stort antall sanger av uavhengige artister som tidligere var blokkert nok en gang er tilgjengelige på den kontroversielle tjenesten.

— Det nye filteret lar oss blokkere de sangene vi må for å etterkomme rettens avgjørelse, men ikke flere, sier Napster i en uttalelse.

Filtrene, som ble installert etter rettens avgjørelse om at Napster måtte fjerne rettighetsbeskyttet materiale, reduserte antall tilgjengelige sanger betraktelig. Det gjennomsnittlige antall sanger som hver bruker delte gjennom systemet falt fra 220 i februar til 21 i slutten av mai, ifølge analysebyrået Webnoize. 2,79 milliarder filer ble utvekslet i februar, mot bare 360 millioner i mai.

Napster håper det nye filteret produsert av Relatable fører til en oppgang i trafikken. Selskapet ønsker å holde på så mange brukere som mulig. Sensere i sommer lanserer Napster en ny abonnementstjeneste.

Avtale med plateselskaper Napster planlegger en omgjøring av fildelingsprogrammet til en sikker betalingstjeneste som inkluderer vederlag til artister og opphavspersoner. Napster, med sine mer enn 60 millioner brukere, vil være en mektig distribusjonskanal for plateselskapene. Nettselskapet har skrevet en avtale om lisensiering av teknologi fra MusicNet. Sistnevnte er et samarbeid mellom Warner Music, BMG, EMI og RealNetworks.

Verdens største plateselskaper, Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Recorded Music og BMG Entertainment, saksøkte Napster i desember 1999. Selskapene hevdet at Napster oppfordret til piratvirksomhet som kostet plateselskapene milliarder av dollar årlig i tapt salg.

BMG trakk senere søksmålet. Plateselskapets eier, det tyske mediekonsernet Bertelsmann, inngikk en samarbeidsavtale med Napster. Bertelsmann lånte nettselskapet 60 millioner dollar mot at det populære fildelingsprogrammet skulle utvikles til en lovlig betalingstjeneste.

Napster ble dømt til å fjerne materiale beskyttet av opphavsrettigheter mars 2001.(Origo)