De som ikke selger produkter som fisk, frukt, blomster, grønnsaker og gardsmat, må flytte fra Fisketorget. Det vedtok byrådet i Bergen torsdag.

Det skjer til tross for høylytte protester i forkant, og saken ble utsatt etter at Torghandlerforeningen kontaktet byrådsleder Monica Mæland.

«Gjemmes vekk»

— Suvenirselgerne gjemmes halvveis vekk, sa Ragnar Fjellskål, leder i Torghandlerforeningen, til BT tidligere i uken.

— Vi blir liggende i en bakevje og kommer til å få stor nedgang i omsetningen. Turistene vil ikke se oss når bussene deres stopper på torget, og de har ikke tid til å lete, sa bodeier Helene Vassbotn.Men nå har Bergen kommune bestemt at de som selger produkter «med høy kvalitet og med lokal identitet» skal stå på Vågsallmenningen fra 2014, mens blant annet suvenirboder flyttes til Nedre Korskirkeallmenningen.

Den første gruppen får mulighet til en langsiktig leieavtale med Grønn Etat, mens den andre må inngå avtale for perioden frem til opprusting av allmenningen. Begge må også sørge for lagring av utstyr selv etter endt markedsdag.

Lang runde

Det er resultatet av en lang runde. Allerede i april 2010 vedtok bystyret at Fisketorget skal være et sted for naturlige og ferske kvalitetsprodukter med vekt på lokale varer og spesialiteter fra hav og landbruk.

Flere alternativer for de andre torghandlerne har vært vurdert. Østre Murallmenning er blant stedene torghandlerne var skeptiske til.

— Dette er en sak som har vært nødvendig. Vi har et ansvar for å utvikle Torget. Det har bystyret bedt om, og det er det vi holder på med, sier næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp).

— Jeg har forståelse for at enhver som blir flyttet på, har meninger om det. Men de vil fortsatt stå i sentrale strøk. Det er også et spørsmål hvor mye Bergen kommune skal legge til rette for all mulig gatesalg, sier Bakke.

VG Nett skriver at Bakke har hatt flere møter med selskapet som er ansvarlig for den daglige driften av Fisketorget (Neas), og han sier til avisen at han hadde med seg «bildebevis» for at torget ikke fremsto slik bystyret har bestemt.

Han vil ikke bekrefte disse opplysningene overfor BT, og nøyer seg med å si at «vi har faste møter og har drøftet ulike ting».

«Norges største turistfelle»

Fisketorget, som har vært markedsplass siden 1200-tallet, ble i sommer stemplet som Norges største turistfelle av rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim.Han reagerte blant annet på at Joar E. M. Klettes historie. Han fikk en regning på 1788 kroner for lunsj til tre personer. De hadde bestilt kongekrabbe, blåskjell, hjerteskjell, og laks med brød og majones til. Maten ble servert fra papptallerkner og spisingen skjedde på servietter.

— Det er dyrt og dårlig. Alle de lokale vet at dersom du setter deg for ta en kaffe eller spise på Markusplassen betaler du tre ganger mer enn bare noen få steinkast utenfor plassen. Slik er det også med Fisketorget. Det er ikke der bergenserne handler. De vet at de får bedre og billigere sjømat andre steder, sa eksil-bergenseren til BT.

Hva synes du om vedtaket? Diskuter under: