Smør kvoteres i butikkene, og markedet er tilsynelatende umettelig. Nå kommer markedet til å smøres inn av belgiske godsaker.

Synnøve Finden har fått tillatelse til å importere 300 tonn belgisk smør til en tollsats til 3,32 kr. kiloen. Det betyr at utsalgsprisen heller ikke blir så ille — meierisjef Magnus Tollefsen i Synnøve Finden tror det vil ligge på rundt 20 kroner for en 250 grams pakke.

Tollsatsen redusert

Normalt er tollsatsen 25,19 kroner pr. kilo smør. På grunn av smørmangelen er imidlertid tollsatsen satt ned til 4 kroner pr. kilo. Men Synnøve Finden kjøpte smør-kvoten til redusert pris allerede i fjor. I ukene frem mot nyttår - og kanskje noen uker til - kommer det til å rulle inn 50-60 tonn med belgisk smør i uken.

— Første smørleveranse kommer til Alvdal med lastebil kl. 16 i dag (torsdag 8. desember). Det kommer også en bil i dag som går direkte til grossistene Asko og Ica, men vi har ikke oversikt over hvor og når den ankommer, forteller Tollefsen.

Det belgiske smøret vil bli distribuert til alle kjedebutikkene i hele Norge.Når er det mulig å finne smøret i butikkene?

— Det er stor sannsynlighet for at smøret kommer til de første butikkene i morgen eller lørdag, sier meierisjefen.

Venter i spenning

Synnøve Finden har fått flere henvendelser fra riksdekkende medier som ønsker å dokumentere den første smørleveransen. Det blir i så fall første gang en smørleveranse blir mottatt av et pressekorps her til lands.

— Vi har fått mange titalls henvendelser om smørleveranser fra publikum og medier den siste tiden, så det er tydelig at interessen for smør er stor, forteller Tollefsen.

Dette belgiske smøret skal redde julematen. Det belgiske Smøret importeres i tonnevis av Synnøve Finden. Smørpakken som skal selges i Norge vil ha gullfarge istedenfor sølvfarge.