Kjøpmann Jostein Rolland, som leder familiebedriften Joker Sandviken i Bergen, må skuffe kunder på jakt etter Bremykt, godt smør og creme fraiche.

— Det er tomt hos meieriet og grossisten. De klarer ikke å lage nok. Markedet ser ut til å være umettelig, sier Rolland til bt.no.

Butikken har fått brev om at de ikke kan regne med påfyll før i uke 48.

Det virker som folk hamstrer smør. Det er som når de som ikke drikker melk, skal ha 20 liter. Kjøpmann Jostein Rolland

— Det er riktig at vi for tiden har en viss knapphet av melkefett til bruk i matlagingsprodukter som smør, rømme og creme fraiche på Vestlandet. Det har ført til at noen butikker har vært tomme for disse produktene, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Knoph i Tine.

Hamstring

— Det virker som folk hamstrer smør. Det er som når de som ikke drikker melk, skal ha 20 liter, sier Rolland.

— Økt forbruk av smør og fløte, særlig kremfløte og rømme/creme fraiche, bidro til økt salg av det vi kaller Tines matlagingsportefølje første halvår i år. Vi registrerte også en vridning fra forbruk av margaring mot ekte smør. Dette er en tiltakende trend vi har sett de siste årene, sier Øystein Knoph.

Kjøpmann Rolland har også merket pågangen fra lavkarboentusiastene.

— Etterspørselen har økt etter dette smøret som følge av all debatten om hva som er sunt å spise. Nå skal jo folk ha ekte smør, sier han.

I Sverige har legen og forfatteren Annika Dahlqvist satt lavkarbo på dagsordenen, og har fått overvektige over på kosthold med høy andel naturlig, mettet fett og lavt inntak av karbohydrater.

Bremykt er «godkjent fett», ifølge elskmat.no, med 70 prosent smør og 30 prosent rapsolje.

Trenden er også blitt populær i Norge - det finnes til og med en egen Facebook-gruppe for «Vi som liker Bremykt!».

12 millioner beger i året

I vår kom de første signalene om at noe var i gjære.

«Smørmarkedet er preget av god etterspørsel og prisene har steget betydelig de siste ukene», meldte regjeringen.no i mars.

Melkeproduksjonen i EU har økt det siste året, og for noen land har den nådd sitt høyeste på tre år.

I idylliske Meldal i Sør-Trøndelag det ble produsert 12,5 millioner beger med Bremykt i fjor. Per produksjonsdag lager meieriet 22 tonn Bremykt. Da trenger de 30.000 liter fløte.

— Siden melkeproduksjonen varierer naturlig gjennom året, med lavest melkeinngang i august og september hvert år, kan vi oppleve mangel på råstoff til produksjon som krever høyt fettinnhold. Sammenliknet med 2010, har også norske kyr levert noe mindre melk (20 millioner liter mindre enn på samme tid i fjor), sier Øystein Knoph i Tine.

«Akut smörbrist»

I september rapporterte svenske medier om «akut smörbrist».

— Jeg kan tenke meg at det holder seg slik resten av året, sa Lennart Holmström ï Svensk Mjölk til P4.

Ifølge Nerikes Allehanda har ikke noe liknende skjedd siden 1970-tallet, men Tine avviser at turen nå er kommet til Norge.

— Vi ser ikke på situasjonen med bekymring. Vi er trygge på at situasjonen vil normalisere seg og at forbrukerne skal ha tilgang på disse Tine-produktene i butikkenes kjølehyller, sier kommunikasjonsrådgiver Knoph.

Har ikke oversikt

Joker-butikken i Sandviken og 2700 andre kunder, blant Mix og bensinstasjonskjedene, får sine leveranser fra Asko Servicehandel, en del av Norgesgruppen.

De har ennå ikke full oversikt over problemet.

— Vi vet ikke helt hvor det mangler. Foreløpig gjelder det bare i enkelte områder, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i Norgesgruppen.

— Dette skyldes en kombinasjon av omlegging av produksjonen og mangel på råvarer. Det er vanskelig å sette dette i sammenheng med lavkarbotrenden, men økt etterspørsel kan være en del av forklaringen, legger han til.

Diskuter saken under:

KJØPMANN UTEN SMØR: Jostein Rolland må vente lenge før han får nye forsyninger.
MARIUS KRISTOFFERSEN
SMØRBLID: - Vi ser ikke på situasjonen med bekymring. Vi er trygge på at situasjonen vil normalisere seg, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Knoph i Tine.
TINE