Turbinen er en miniversjon av det Sway AS håper skal bli en stor strømgenerator til havs. Den ble åpnet med brask og bram med næringsminister Trond Giske til stede i juni i år.

Men stormen det siste døgnet ble for mye for modellen, som sto noen meter fra land ved naturgassparken i Øygarden.

— Gikk til bunns

— Jeg kom ut til området i dag for å kikke etter fugler. Det første jeg så, var at vindmøllen var borte, sier ornitolog Julian Bell til bt.no.

Direktør Michal Forland i Sway bekrefter at turbinen er gått til bunns. Han har selv vært utpå Hjeltefjorden for å lete i kveld, nå er arbeidet avsluttet for dagen.— Vi har ikke klart å finne den pågrunn av storm og mørket. Men den har ikke flytt langt av gårde. Den har en sikkerhetsmekanisme som gjør at den legger seg ned, sier Forland.

Ankeret er også konstruert så sterkt at Forland håper og tror at turbinen ligger i sjøen der den sto.

Han vil ikke kommentere hva turbinen koster eller om den er mulig å reparere.

— Vi har forutsatt tøffe forhold, men ikke «Berit». Husk at dette er en nedskalert versjon, og stormen er for stor, sier direktøren.

Vi har forutsatt tøffe forhold, men ikke «Berit». Husk at dette er en nedskalert versjon. Michal Forland

Oppfinner

Vindmøllen er en testversjon, og anlegget i Øygarden er det første i sitt slag i Norge. Målet er mer lønnsom strømproduksjon.

Sway AS ble etablert i 2001 av oppfinneren Eystein Borgen, og driver med utvikling av teknologi for flytende vindmøller for bruk på dypt vann.

I 2007 kom Statoil inn som største eier etter en emisjon.

De siste seks årene har selskapet utviklet en vindturbin, som i fjor ble skilt ut i Sway Turbine. Kjerneproduktet er en medvindsturbin og tilhørende tårnkonstruksjon.

Har du flere vindhistorier fra siste døgn? Fortell under:

BORTE: Her skulle turbinen stått. FOTO: JULIAN BELL / BT