SISTE: Ved 12:30 tiden pågår debatten fortsatt i det greske parliamentet. Det er ventet at avstemningen vil ta en times tid, ifølge BBC.

Mens fagforeninger streiker og arbeidsløs ungdom demonstrerer i protest mot sparepakkene, skal de folkevalgte i Hellas i dag diskutere hvordan de skal redde landets skakkjørte økonomi.

Analytikerne antar at statsminister Giorgos Papandreou klarer å få spareplanen gjennom onsdagens avstemning, selv om noen få av hans partifeller truer med å stemme nei. Debatten i parlamentet pågår i onsdag.

— Jeg har bestemt meg for å stemme for spareplanen, for nasjonens interesse er viktigere enn vår egen verdighet, sier Thomas Robopoulos, en av de folkevalgte fra det regjerende sosialistpartiet i Hellas.

Se mer om spareplanen i faktaboksen til høyre.

Kan gå tom for penger

Om flertallet av de folkevalgte i dag sier nei til spareplanen, vil ikke landet få flere kriselån og landet kan i løpet av få uker gå tom for penger.

Spareplanen er en ny femårig spareplan på 78 milliarder euro (600 mrd. kr.) som den greske regjeringen har forhandlet frem med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), og som EU-toppmøtet godkjente i forrige uke. Sparepakken inneholder bl.a. privatisering av statlige selskaper og eiendommer for 50 milliarder euro.

— Den eneste måten å unngå et økonomisk kollaps er for parliamentet å vedta det reviderte økonomiske programmet. Sparepakken må vedtas for at den neste økonomiske transaksjonen skal utbetales, sier Olli Rehn, kommissær i Europakommisjonen med ansvar for økonomiske spørsmål og pengepolitikk ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selvmord å si nei

Dersom parlamentet godtar sparepakken, må de folkevalgte i morgen vedta lovendringer som åpner for salg av statlig eiendom.

— Dersom parlamenetet stemmer mot denne sparepakken vil det være en kriminell handling, sier landet sentralbanksjef George Provopoulos, ifølge FInancial Times, før han legger til:

— Landet vil stemme for sitt eget selvmord.

Store demonstrasjoner

Men sparepakken er ikke populær blant befolkningen.

Tirsdag måtte opprørspolitiet ty til tåregass for å spre demonstranter som hadde samlet seg foran parlamentsbygningen i landet, og natt til onsdag var de sammenstøt mellom flere hundre ungdommer og politiet.

Demonstrantene protesterer mot at sparepakkene vil kutte lønningene til vanlige folk, men uten å ramme landets rikeste.

Greske myndigheter opplyser til BBC at 46 personer ble skadet i demonstrasjoner bare i Athen på tirsdag. Av de skadede var det 37 polititjenestemenn.

14 personer er pågrepet av politiet etter demonstrasjonene, og onsdag morgen lå det brosten og ødelagte gater tilbake etter opprøret.

Generalstreik

Samtidig har fagforeninger startet en 48 timer lang generalstreik mot betingelsene fra EU og IMF.

Streiken har stengt de fleste offentlige kontorer, banker er stengt og sykehus opererer på et minimumsnivå. Mange flyruter, buss- og fergeruter er kansellert. Demonstranter har blokkert havnen i Piraeus, nær Athen.

Meningsmålinger viser at så mange som 80 prosent av Hellas' innbyggere er imot spareplanen.

UENIGHETER: 80 prosent av de greske innbyggerne er uenige i spareplanen. Natt til onsdag ble 46 personer skadet i demonstrasjoner mot sparepakken som skal debatteres i den greske nasjonalforsamlingen onsdag.
AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis