Da NHH-ledelsen besøkte næringsminister Trond Giske høsten 2010, var høystatusskolen NHH rangert som nummer 31. blant Europas beste handelshøyskoler, mens den «private oppkomlingen», BI, var helt nede på 72. plass dette året.

NETT_Handelshoyskoler.jpg

Fra den gang har den bergenske stoltheten falt med syv plasser til 38. plass, mens BI har klatret 34 plasser, og ligger nå likt med NHH på hovedrangeringen til den London-baserte forretningsavisen.

Har gitt opp

Den nye ledelsen ved NHH har nå gitt opp en topplassering på FT-listen. — Vår strategi er å bli bedre på forskning og utdanning gjennom å bygge stein på stein. Så får vi se hvor langt vi kommer, sier rektor ved skolen Frøystein Gjesdal. Omsatt til fotballterminologi vil han bruke Mons Ivar Mjelde-metoden fremfor Rikard Norlings strategi.

Skolens engang så skyhøye ambisjoner var sist oppe da Frøystein Gjesdal og Victor Norman konkurrerte om å bli rektor ved NHH for halvannet år siden. Den gang uttrykte Norman at Gjesdal hadde for lave ambisjoner på skolens vegne, mens Gjesdal på sin side hevdet at Norman drev med ren retorikk når han uttrykte at skolen burde være blant de beste handelshøyskolene i Europa innen 2021.

Om å være middelmådig

Norman fikk imidlertid atskillig bedre gehør hos Trond Giske da han ble presenter for de samme ambisjonene i 2010. Næringsministeren den gang var rett og slett begeistret;

«Ingenting er så middelmådig som middelmådig forskning. Flere høyskoler og universiteter bør derfor gjøre som NHH - øke ambisjonene og prioritere ressursene tøffere. Jeg tror studentene i fremtiden vil velge bort de middelmådige og dårlige instituttene og universitetene. De uten ambisjoner går derfor en smertefull tid i møte. Derfor gleder jeg meg til å følge rankingen til NHH i årene fremover», sa Gidske til BT den 13. oktober 2010.

Ville ha mer spissing

Norman og Jan I. Haaland, som var rektor den gang, hadde med seg konkrete tiltak som skulle føre høyskolen i Helleveien opp mot skoler som; London Business School, HEC i Paris og Università Bocconi i Milano.

Litt generelt handlet tiltakene deres om å prioritere ressursene hardere mot de områder de ønsket å være gode på, og gi de beste forskerne mer ressurser og bedre rammevilkår for å kunne drive forskning.

Under rektorvalgkampen minnet Gjesdal om at rangeringer, som den FT foretar, har sine klare begrensninger. De måler det de måler, og fint lite annet. Derfor ønsket ikke Gjesdal å la slike rangeringer få bestemme utviklingen ved Norges Handelshøyskole.

Tiltrekker seg de gode

Etter å ha blitt rektor uttrykker han ikke samme skepsis til FT-rankingen.

— Det er klart at utenfor Norden er FT-listen noe som brukes for å tiltrekke seg gode studenter og forskere. Derfor forsøker vi å gjøre det så godt som mulig under denne konkurransen, sier Gjesdal.

— Et grep vi har gjort for å stige på listen var å få akseptert vårt executive program. Det kostet oss ikke mye, men var nok en viktig forklaring på hvorfor vi fikk bedre ranking i år enn i fjor. Vi har også mulighet til å gjøre andre strategiske grep som å splitte opp større studieløp i flere programmer. Det vil også kunne bedre vår plassering, og noe vi derfor vurderer, men i så fall må det være fordi dette virkelig vil gir bedre studieprogrammer, sier Gjesdal.

- Bekymrer meg

Han liker dårlig at Handelshøyskolen BI har bedret sin ranking betydelig sammenlignet med NHH.

— Det bekymrer meg. Særlig når vi ser hvilke oppslag denne listen får media, sier NHH-rektoren.

Han mener BIs sterke plassering har sammenheng med deres meget velykkede executive MBA program, som de driver sammen med et ledende kinesisk universitet i Shanghai.

— Vi skulle også gjerne hatt et suksessprogram i Kina, men har dessverre ikke resurser til det, sier Gjesdal.

Får trøst av BI

NHH-rektoren får litt trøst og støtte av kollega og konkurrent av Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand. Han er i likhet med Gjesdal også skeptisk til at NHH kan nå Europatoppen.

— Det vil være ytterst krevende for utdanningsinstitusjoner fra Norge å skulle nå til topps på rangeringene grunnet høyt kostnadsnivå og den effekten det har på kjøpekraften som våre tidligere studenter måles på, sier Henjesand.

Også han har en ambisjon som minner om Branns tidligere trener fra Haus.

— Vi har som mål å stadig bli bedre. Dette krever kontinuerlig og langsiktig innsats for å bli kvalitativt bedre på de parametrene vil blir målt på. Financial Times er en god målestokk på hvor attraktive vi er, og hvor godt vi lykkes på den internasjonale arenaen, sier BI-rektoren.

Bra for begge

Han viser ingen skadefryd etter å ha tatt igjen bergenskonkurrenten på listen.

- Både BI og NHH er med og forvalter et felles omdømme som utdanningsnasjon, og skulle NHH klare å nå sine mål, er det bra for oss alle, sier Henjesand.