Norges Handelshøyskole kommer i år på 44. plass i Financial Times årlige rangering av de 75 beste handelshøyskolene i Europa. Det er ned 13 plasser fra i fjor.

NHH-rektor Jan I. Haaland er ikke overrasket, og forsikrer at fallet ikke betyr at NHH er blitt en dårligere skole.

— Dette var som forventet. I 2010 var NHH med på fire av fem delrangeringer, i år har vi kun vært med på to. Det er hovedårsaken til at vi går nedover på listen. Jo flere av Financial Times sine rangeringer vi er med på og jo bedre vi gjør det på hver enkelt, jo høyere opp kommer vi i samlerangeringen, sier NHH-rektor Jan I. Haaland.

Svarte ikke på undersøkelsen

Financial Times kåring «European Business Schools» bygger på fem ulike delrangeringer (se faktaboks)

At NHH kvalifiserte kun til å delta på to rangeringer, er på grunn av manglende respons fra dem som mottar spørreundersøkelsene.

— Vi prøver å holde folk informert om at det er viktig å svare på undersøkelsene. Dette er en utfordrende jobb, spesielt på studier der vi har små kull og derfor må ha svært høy svarprosent, som på Executive MBA og bedriftsinterne programmer, sier han.

- Viktig at vi er med

- Hvor viktig er rankingen for NHH?

— Financial Times har flere rangeringer gjennom året. De blir lagt merke til internasjonalt, og da er det viktig at vi er med. Listeplasseringen skal ikke styre strategien vår, men når vi våre egne mål med å bli mer internasjonale, vil dette også slå ut på rangeringene, sier han.

NHH har klatret jevnt de siste årene, fra 57. plass i 2007 til 31. plass i fjor.

BI på 70 plass

Om NHH har falt i årets rangering, kan de fortsatt skryte av at de knuser Handelshøyskolen BI som endte 26 plasser lenger nede, på 70. plass. Det er imidlertid to plasser opp fra i fjor

— Vi styrker vår angrepsposisjon i arbeidet med å utvikle oss til å bli blant Europas ledende handelshøyskoler. Vi arbeider nå med å bli en å bli en tydeligere «business school», sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen i en pressemelding.

BI har også kun deltatt på to av fem delrangeringer i 2011.

HEC Paris på topp

Årets liste toppes av HEC Paris, med Insead og London Business School på plassene under. De tre har tronet på toppen de siste årene.

Beste nordiske skole er Stockholm School of Economics på 19. plass. Copenhagen Business School kommer på 40. plass, som er en nedgang på 17 plasser.