HEIDI SCHJETNE

Det var få innenfor musikkbransjen og kunstnerbransjen for øvrig som fikk likningene sine lagt ut i går.

— Årsakene til at man ikke ser dem på likningene, er enten at de ikke har en virksomhet av særlig økonomisk omfang, eller at de har gjort konserter, plateutgivelser etc. som ikke vil gi inntekter før på neste års likning, sier statsautorisert revisor i Ernst & Young, Kjartan Berge.

Han er styreleder i Norsk Rock Forbund, styremedlem i Bylarm og er bindeledd mellom musikk- og revisorbransjen. Han mener at musikere bør kunne forretningsdrift.

Behov for opplæring

— Det er en trend i tiden å etablere firmaer blant musikere, mener Kjartan Berge.

Ifølge Berge ønsker mange musikere å etablere firmaer fordi de ofte har mange inntektskilder eller for å innrette seg mer praktisk. Det dreier seg om inntekter fra platesalg, konsertopptredener, radiospilling, låtsalg til reklamebruk, filmmusikk og tv-serier, også salg av musikk over internett.

Kjartan Berge forstår godt hvorfor mange musikere stifter selskaper:

— Det er som regel lite formalia knyttet til å etablere et ANS (ansvarlig selskap) eller enkeltmannsforetak, sier han, men ber folk ta forholdsregler ved etablering.

— Det er høy risiko, og du står selv økonomisk ansvarlig for hele virksomheten. Det er mange eksempler på folk som går personlig konkurs.

Ephemera først ute

Bergensbandet Ephemera, er av dem som har fått føle at presset har økt den siste tiden.

I fire år har Ephemera-jentene drevet både plateselskap og firma på egen hånd. Ephemera Records og Ephemera ANS ble startet med hjelp fra Christine Sandtorvs bror, Petter Sandtorv, bekrefter Ingerlise Størksen i gruppen:

— På den tiden sto vi uten platekontrakt og var usikre på hvordan vi skulle angripe det. Vi bestemte oss for å gjøre alt selv. Christines bror hjalp oss med det praktiske, sier Ingerlise Størksen, som påpeker at de har lært utrolig mye av prosessen som firmaeiere. Mye tid gikk med til å drive firmaet. Fra eget kontor har Ingerlise Størksen stått ansvarlig for alle inn- og utbetalinger.

Men nå skal bergensjentene skaffe seg regnskapsfører.

<b>FORRETNINGSDRIVENDE: </b>Ephemera-jente har drevet plateselskap og eget firma i fire år. Mange i bransjen går i deres fotspor.<br/> ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL