— Det vurderes som usikkert om det vil være aktuelt med anleggsstart for prosjektet allerede i 2013.

Slik skyver samferdselsdepartementet den planlagte E39 mellom Rådalen og Svegatjørn på ny ut i tid.

Svaret kommer i et brev til Stortinget, der Høyres Øyvind Halleraker har tatt saken opp i forbindelse med revidert budsjett, som nå er til behandling.

— Jeg ville forsikre meg om at anleggsstart kom neste år. Svaret bekrefter det jeg fryktet. Igjen blir Bergen og Hordaland skjøvet til side av den rød-grønne regjeringen, sier Halleraker, som legger til:- Like siden jeg flyttet til Vestlandet i 1970, har vi kjørt den samme veien mellom Bergen og Os. Dette har vært det viktigste veiprosjektet i regionen i mange år. Likevel klarer ikke byråkratene i departementet å få den frem til avgjørelse.

Ennå ikke Stortinget

Siden dette er et bompengeprosjekt må det godkjennes av Stortinget. Men det kan gå lang tid før saken havner der. Ifølge brevet fra statsråd Magnhild Meltveit Kleppa, ventes det å foreligge reguleringsplaner for prosjektet denne høsten.

— Når det foreligger tilstrekkelige planavklaringer vil det bli gjennomført ekstern kvalitetssikring av styringsunderlag og kostnadsoverslag, samt trafikkanalyse (KS2). Eventuelt forslag til bompengeproposisjon vil bli utarbeidet når resultatene fra kvalitetssikringen foreligger.

- Best med egen statsråd

Den nye utsettelsen av motorveien til Os kommer samtidig som Stortinget banker gjennom Ryfast, et omdiskutert tunnelprosjekt mellom Stavanger og Ryfylke.

— Der bor samferdselsministeren. Og dette er nok et eksempel på at det hjelper for prosjektene å ha statsråden fra samme fylke. Vi så det på 1990-tallet, da Kjell Opseth (Ap) fikk gjennomført store prosjekter i Sogn og Fjordane. Liv Signe Navarsete (Sp) fikk også til mye på E16 gjennom samme fylke, da hun var statsråd.

- Du mener Hordaland bør få samferdselsministeren i en eventuell ny regjering neste år?

— Det ville i hvert fall ikke være noen ulempe, sier Øyvind Halleraker.

Kleppa: - Halleraker har frekkhetens nådegaver

— Det er min klare ambisjon å få Svegatjørn-Rådal på plass så raskt som mulig. Men alle planene må være klare og godkjente før vi kan gå videre med kvalitetssikringen.

Det sier samfersedselminister Magnhild Meltveit Kleppa i en kommentar til bt.no.

Hun er sterkt uenig i påstandene om at hun og regjeringen skyver bort Bergen og Hordaland i vegprosjekter.

— Øyvind Halleraker har frekkhetens nådegaver når han påstår noe slikt, sier en opprømt statsråd torsdag kveld.

Søviknes oppgitt

— Dette var dårlig nytt. Nå blir jeg helt oppgitt, sier Os-ordfører Terje Søviknes når BT forteller at motorveien gjennom kommunen hans er utsatt igjen.

— Dette er nok et stjerneeksempel på at vi byråkratiserer oss helt bort i dette landet.

- Hva nå med anleggsveien til 30 mill inn i området, som fylket og Os skal forskuttere?

— Nei, dersom hele prosjektet nå forsinkes med et år må vi vurdere den på nytt. Anbudet skulle jo gå ut nå i høst, sier Søviknes.

Frp reagerer

— Dette er skandaløst. Dette er å holde Hordaland for narr! Det som preger regjeringens og Samferdselsdepartementets håndtering av E39mellom Os og Bergen har hele tiden vært at det ikke haster, mener Arne Sortevik (Frp).

Si din mening i kommentarfeltet under!