Regjeringen innfører 18-årsgrense i solarier fra 1. juli neste år. Innen 2014 skal alle solarium ha kompetent betjening, melder Helse— og omsorgsdepartementet.

— Det er viktig å gjøre tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Bare tull

Eier av Brun og Blid- kjeden, Thorbjørn Frantzen raser mot vedtaket.

— Aldersgrensen er bare tull. Dette vedtaket er tatt i blinde, sier Frantzen til bt.no.

Han frykter at D-vitaminmangel blant ungdom vil eksplodere, da ungdommer ikke er ute, ikke spiser fisk og nå ikke får lov til å benytte seg av solarium.

— Den fremste kreftforskeren i Norge mener at 3000 liv kunne vært reddet årlig fra kreftdøden om befolkningen hadde solt seg med måte. Er det da ikke bra at flere ungdommer tar sol? spør Frantzen.

Han er likevel ikke overrasket over vedtaket.

I en pressemelding sier helse- og omsorgsministeren at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent når solariebruken starter før fylte 30 år.

— Når bruken av solarier blant unge går opp, er vi nødt til å reagere. Målet er at vi på sikt skal få til en holdnings- og atferdsendring i befolkningen, sier hun.

- De er inkompetente

Frantzen er likevel ikke overrasket over vedtaket.

— Helseministeren har ikke vist noen vilje til å sette seg inn i saken. Forskningen de henviser til stammer fra land der solariene er opp til seks ganger sterkere enn i Norge. Når det gjelder solarium er både hun og Helse- og omsorgsdepartementet inkompetent, sier Frantzen.

Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Helse og omsorgskomiteen, har vært pådriver for å få vedtaket innført.

— Når Norge i dag er et av de landene i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, må vi forebygge sykdom der dette lar seg gjøre. Særlig gjelder dette forebygging blant barn og unge, sier Toppe til bt.no.

Stadig flere land har innført 18-årsgrense.

— Norge kan ikke være dårligere, særlig når vi ligger så høyt på statistikken. Det er altså helt nødvendig å stramme inn og regulere bedre, sier hun.

Bruken av solarier har økt mye, særlig blant ungdom, hevder politikeren.

— Jeg vet at det ikke er uvanlig at unge jenter gir hverandre solariekort som julepresang, eller at konfirmanter tar sol før den store dagen. Dette er et viktig forebyggende tiltak og det gir også et signal ut om at dette er noe som det ikke er greit at barn og unge bruker, sier Toppe.

Må legge ned

Solkongen sier han må legge ned de minste Brun og Blid-sentrene i distriktene. Toppe tror bransjen overdriver kraftig når de sier at 90 prosent vil måtte gi seg.

— Når de minste sentrene våre i distriktene vil bli nedlagt vil det, dessverre, vokse frem andre useriøse aktører i distriktene, sier Frantzen.

— Dette vil medføre at bransjen må omstille seg, men det er jeg sikker på at den klarer, avslutter Toppe.

Bergensblogger Emma Ward (15) sier til bt.no at hun kommer til å fortsette med å ta sol, på en eller annen måte.

— At det kommer 18-års grense er jeg imot, men det har også mange positive sider. De som faktisk tar sol opptil flere ganger i uken bør redusere bruken, for overdreven sol vil sette merker for livet. Dette vil sikkert virke forvirrende for dere, men jeg er altså, motdenne loven, men synes det kan ha positiv effekt, sier bloggeren.

Hva mener du om aldersgrensen? Si din mening her.

MOT ALDERSGRENSE: Emma Ward (15) er mot vedtaket om 18-årsgrensen ved bruk av solarium, selv om hun ser fordelene.
PRIVAT