Krav om bemannede solarier innføres 1. januar 2014. Først kommer 18-årsgrensen 1. juli i sommer.

— Helt greit, mener Marie Pedersen (20).

Hun står foran en hektisk flyttehelg, og føler for å friske seg opp i en av Brun og blids solsenger på Nesttun. Det pleier hun å gjøre et par ganger i måneden.

— Men dersom jeg selv var under 18 år, hadde jeg syntes at var kjempekjipt, legger hun til, og opplyser at hun har tatt solarium siden hun var 15-16.

Når Pedersen likevel synes aldersgrense er fornuftig, er det fordi hun har fryktet at hun har pådratt seg føflekkreft mellom solrørene.

— Ungdom vil være brune og trente, men det kan være farlig. Tar du for mye sol, risikerer du pigmentflekker og kreft, sier hun.

Lett synlig plakat

Frem mot 2014 er det tilstrekkelig at solariene, som i all hovedsak er ubetjente, skal ha en lett synlig plakat med informasjon om at folk under 18 år ikke lenger har lov til å sole seg.

Nå representerer de under 18 år maks fem prosent av dagens kunder, ifølge Norsk Solarieforening (NSF). Det er neste del av den nye loven som skremmer bransjen: Kravet om betjening.

— Vi lever i et langt, tynt befolket land. Et gjennomsnittlig solstudio omsetter for mellom 400.000 og 600.000 i året og har mellom fire og åtte solsenger. Lønnsutgifter fra kl. 07.00 til 23.00 koster en million kroner med minstelønn. Betjeningskravet vil slå beina under hele forretningsmodellen vår, sier formann i NSF, Ronny Rath Pedersen.

- Faglig feil

Han forteller at bransjen fra høsten av innfører en frivillig autorisasjonsordning, for å heve kvaliteten. Han skulle ønske myndighetene hadde gjort dette i stedet.

— Vi mener kravet om betjening vil ta livet av bransjen. De aktørene som overlever, vil i praksis bruke billigst mulig arbeidskraft, som for eksempel skoleelever og annen rimelig arbeidskraft. Vi forventer at over 90 prosent av dagens rene solstudioer kommer til å måtte stenge, sier Pedersen.

Han frykter at solsengene vil flyttes til private hjem og andre ukontrollerbare steder når solmarkedet forsvinner i dagens form.

— Den faglige begrunnelsen til Helse- og omsorgsdepartementet er feil, noe internasjonalt anerkjente forskere har påpekt i lang tid. Dette har jeg mye dokumentasjon på, sier Pedersen.

Massenedleggelser

Landets største solkjede, Brun og blid, dominerer markedet i Bergen. De har begynt å legge ned. I april ble sentret på Vallaheiene stengt, før jul skjer det samme på Sørås.

Daglig leder Thorbjørn Frantzen varsler massenedleggelser på landsbasis. I dag eier han 137 solstudioer. Planen er å sentralisere.

— Frem mot 1. januar 2014 vil vi fortsette å legge ned små sentre, og erstatte dem med større hvis mulig. Som regel vil det bli på et annet sted. Sentret på Nesttun vil utvides til dobbel størrelse, og vi åpner nytt i Skjoldskiftet før jul, sier Frantzen som regner med å legge ned bortimot 30 sentre på landsbasis i tiden som kommer.

Brun og blid har økning på mellom 12 og 20 prosent hvert år. Så langt i år er økningen på 14 prosent. Når de under 18 slutter å sole seg innendørs, vil åtte-ni prosent av omsetningen til storkjeden forsvinne, anslår Frantzen.

Diskuter under saken: