— Det å komme inn i et selskap hvor alt bare går oppover, ville kanskje vært enklere, men jeg er trygg på potensialet i Rieber og får et kick av en utfordring som denne, forteller Frank Mohn.

For drøyt to måneder siden ble det klart at svenske Patrik Andersson ville gi seg etter tre og et halvt år som toppsjef hos matvareprodusenten Rieber & Søn, med hovedkontor på Nøstet i Bergen.

Torsdag morgen offentliggjorde Rieber & Søn at Frank Mohn overtar toppvervet. Han er sønnesønn av Frank Mohn, som grunnla selskapet Frank Mohn, og nevø av Trond Mohn.

43-åringen ble ansatt i Rieber i 2008, og har inntil nå hatt stillingen som konserndirektør for verdikjeden i Rieber & Søn.

Mohn har i sin rolle som Supply Chain Director ledet det interne forbedringsprogrammet i Rieber & Søn i de siste tre årene.

Før Mohn kom til Rieber hadde han jobbet 11 år i Jotun Gruppen, sist som sjef for virksomheten i Singapore.

Nye eiere

Rieber & Søn fikk nesten halvert resultatet i 2011. Nå åpner Rieber-familien opp for eventuelt nye eiere i i selskapet.

«Flere aktører har henvendt seg til familien med ønsker om å medinvestere i Rieber & Søn ASA. Vi har stor tro på selskapet og de markedsmessige mulighetene fremover. Sammen med nye eiere som også kan tilføre ny kompetanse, ønsker vi å utvikle bedriften videre», skriver Rieber-familien i en pressemelding.

De vurderer med dette å ta Rieber & Søn av børs, men understreker at de vil fortsette som eiere, sammen med eventuelle partnere.

Rieber & Søn ASA fikk et driftsresultat på 266 millioner i 2011, 194 millioner svakere enn i 2010. Resultat før skatt ble 229 millioner i 2011, det er 186 millioner svakere enn resultatet i 2010. Omsetningen endte på 4,3 milliarder, 253 millioner lavere enn året før.

Rieber-ledelsen forklarer tilbakegangen med salgssvikt. Samtidig bytter selskapet konsernsjef.

— Det er synd at mye av effekten fra vårt forbedringsprogram ikke slår ut i regnskapene, sier Frank Mohn.

- Kraftig slankekur

Når Andersson nå trer av, har han tatt selskapet gjennom en kraftig slankekur med kostnadskutt. Selskapets utfordringer i tiden fremover blir å få økt salgsveksten igjen.

Som BT skrev i høst har selskapet vært uheldig med rekrutteringen i det siste. To direktører sa i fjor opp sine stillinger, og Trond Larsen fra Fjordkraft og Eirik Fuglum fra Rema 1000 ble hentet inn som erstattere. Men før Larsen og Fuglum begynte, fikk de begge gode tilbud som gjorde at de forble hos sine respektive arbeidsgivere.

- Kjennskap og kunnskap

— Styret uttrykker tilfredshet over å ha funnet en god kandidat med utmerket kjennskap til organisasjonen, samt kunnskap om de muligheter og utfordringer konsernet står overfor, heter det i pressemeldingen torsdag morgen.

Særlig fremheves Mohns internasjonale og operasjonelle erfaring, strategiske orientering og personlige egenskaper, som gir ham de beste forutsetninger for å lede konsernet.

NY JOBB: Frank Mohn ble ansatt i Rieber & Søn som Supply Chain Director og medlem av konsernledelsen i 2008. Han er 43 år, utdannet siviløkonom fra NHH, og startet yrkeskarrieren i The Boston Consulting Group. Deretter jobbet han i tolv år hos Jotun, blant annet seks år som leder for virksomheten i Singapore. Mohn tiltrer 6. februar. Her er han sammen med Marianne Rieber under en pressekonferanse i morges.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN