– Det verste er at mange betaler for abonnementer de ikke er klar over at de har inngått. De tror gjerne også at det går over av seg selv hvis de bare sletter uønskede meldinger de får. Men det nytter ikke, sier seksjonssjef i Forbrukerombudet, Bente Øverli.

Det er såkalte mobile innholdstjenester som har skapt hodebry for mange mobilkunder de siste årene. Tilsynelatende dreier det seg om enkel moro til telefonen, som ringetoner, spill eller bakgrunnsbilder. Men enkelte leverandører selger rene abonnement som de kamuflerer som engangstjenester:

Den bittelille skriften

– Det hender at det står at det er en abonnementstjeneste. Men det står med bitte liten skrift, sier Charlotte Rasmussen (16).

Både hun og klassekameraten på Lynghaug skole, Simon Waaler (15), har opplevd å bli ufrivillige abonnenter for slike tjenester. Men mens Rasmussen fikk stoppet abonnementet raskt, var det mer komplisert for Waalers del. Etter reglene skulle han kunne sende stoppmelding til nummeret han fikk melding fra. Men han måtte i stedet spore opp et annet nummer.

Det er nettopp denne typen overtramp Forbrukerombudet nå tror skal bli lettere å stanse.

– Vi har oversendt en del eksempler på overtramp til NetCom og Telenor, som sier de skal følge det opp, sier Øverli.

– Må ha en opprydning

Både NetCom og Telenor bekrefter at de har fått flere henvendelser fra kunder som har følt seg lurt inn i abonnementstjenester.

– De fleste er seriøse, men noen forsøker seg. Vi kan ikke la dem ta seg til rette og ødelegge dette markedet, sier Anders Krokan i Telenor, som er glad for de nye retningslinjene. Tidligere har det vært komplisert å bekjempe de useriøse aktørene. Mange av dem har vært basert i utlandet, og benyttet stråselskaper i avtalene med norske teleoperatører. Nå tror Telenor og NetCom det skal bli enklere og raskere å reagere.

– Det er mange aktører, spesielt på Internett, som driver helt på grensen av det tillatte, sier innholdssjef Marius Halle i NetCom. Han sier de får flere klager enn før om dette.

– Vi må ha en opprydningsrunde for å komme dette til livs.

Det er spesielt barn og unge som er i målgruppen for disse tjenestene. Men det er ofte foreldrene som blir sittende med regningen.

– Som mor selv vet jeg at det er vanskelig å finne ut av disse tingene. Derfor har vi forsøkt å samle all tilgjengelig informasjon om rettigheter, regler og forpliktelser på våre nettsider. Det er viktig at foreldre tar stilling til disse problemstillingene så tidlig som mulig. Helst før de gir telefoner til barna sine, sier Øverli.