Søkelys på teknologiEinar Spang einar.spang@bt.no Prisene varierer litt, avhengig av abonnementet ditt, fra 730 kroner med proffabonnement til 1150 på kontantkort. For primærabonnement er prisen 840 kroner.

Er du i USA, vil prisen for et slikt kontaktbehov hjemmefra koste deg over 2000 kroner.

Alle er bevisste at det koster å ringe ut fra sin egen telefon. Det er lett å glemme at det er du som betaler prisen det koster for å formidle samtalen til deg fra Norges grenser til det stedet du er. Mange har fått seg svært ubehagelige overraskelser. En snakkesalig kjæreste hjemme som vil oppdateres ofte koster flesk.

Grunnen til at det er slik, er at folk som ringer deg ikke skal betale mer enn normalpris for samtaler — de skal vite hva en samtale koster. Når du tar med deg telefonen til utlandet, skal du vite hva det koster deg å motta samtaler.

Mobilsvar er samtale Vær også klar over at Mobilsvar regnes som samtale. Dersom du er i Spania og du ikke tar telefonen, men lar den bli slått over til mobilsvar - så regnes det som samtale fra Spania til Norge når svareren tar imot. Det samme når du skal høre på meldingene! Velger du å bruke direkte viderekobling til mobilsvar, da regnes det ikke som utenlandssamtale. Du får heller ingen oppringninger. Esben Thuman Johnsen i Telenor Mobil er opptatt av at folk er bevisst mobiltelefonbruk i utlandet.

— Vi vil ha fornøyde brukere som ikke får ubehagelige overraskelser, sier han til Bergens Tidende.

— En måte å holde god kontroll på kostnadene er å foreta direkte viderekobling til mobilsvar, og der be dem som vil ha kontakt med deg om å sende en tekstmelding. Tekstmeldingen når frem til apparatet selv om samtaleanrop er viderekoblet. Det er gratis å motta tekstmeldinger, minner Thuman Johnsen om.

Rimeligere å motta Det er verdt å merke seg at det normalt vil være billigere å motta en samtale, enn det er å ringe hjem selv. Til Tyrkia er forskjellen betydelig. Med et primærabonnement betaler du 3,69 kroner for å motta, men må ut med 12,96 for å ringe ut fra Tyrkia selv.

Komplette lister over priser og vilkår finner du på operatørenes internettsider. Ta en sjekk, så du kan kalkulere kostnadene.

I en del land har din operatør avtale med flere lokale operatører. Vilkårene mellom dem kan variere. Du kan sette opp din mobiltelefon til å foretrekke en av dem, eventuelt den rimeligste, slik at telefonen ikke automatisk velger den som gir sterkest signal når du skrur på telefonen.

Kontant også i utlandet Du kan bruke kontantkort også i utlandet. Det koster som normalt mer, men det er du vant til.

Hos Telenor er det en betingelse at du i utlandet må ha minst 500 kroner igjen på kontantkortet ditt. Så regner du med å ringe for 1000 kroner, må du fylle opp slik at du har 1500 kroner når du reiser. Du må også ha registrert telefonen for bruk i utlandet før du reiser til utlandet med den. Beregn litt tid på å få det i orden, ikke vent til i siste liten. Går restbeløpet under 500 kroner, sperres den for bruk i utlandet inntil du er hjemme igjen.