— Målet er å gjøre det enklere å foreta småkjøp, samt å få bort lommerusket, forklarer informasjonssjef i DNB, Aud Helen Rasmussen.

— Kontanter er dyrt å håndtere for banken og mye av kontanthåndteringen er småbeløp. Vi håper at mobilen kan ta over for mye av dette. Dette er en revolusjonerende utvikling innen privat økonomi. Fordelene er mange, ikke minst er det enkelt. Står du i kø for en fotballkamp eller kinobillett, vil køen gå mye raskere enn ved kortbetalinger, forklarer Rasmussen.

Vellykket testprosjekt

Betalingstjenesten på mobil, som har fått navnet Tap2pay, er et samarbeid mellom DNB, Telenor og Forskningsrådet. 250 brukere har testet løsningen siden i fjor, som en del av et pilotprosjekt, på flere kafeer i Oslo.

Kort fortalt fungerer tjenesten på følgende måte: Man laster ned et digitalt MasterCard til simkortet i mobilen. Dette kortet kommuniserer med betalingsterminalen i butikken, via en standard som heter Near field communication (NFC), og man foretar kjøpet ved å holde mobilen inntil displayet i betalingsterminalen. Kvitteringen kommer inn på mobilen via SMS.

Rasmussen understreker at det skal være en like sikker betalingsmetode som kredittkort.

— Sikkerheten er ivaretatt dels fordi simkortet er sikkert og fordi nedlastingen over til simkortet går gjennom en kryptert overføring. Beløpsgrensen på kjøpene er foreløpig satt til 200 kroner. I praksis kan det være brukerne selv som setter grensen. For større beløp kan det legges inn pinkode, men dette har vi ikke helt landet ennå, forklarer hun.

Ny infrastruktur

Betalingsløsninger på mobil er i og for seg ikke noe nytt. Flere kommuner har i dag blant annet betaling av parkeringsbillett og kinobillett via mobil, men tjenesten som DNB og Telenor nå lanserer blir langt mer omfattende – og den første i sitt slag i Norge. NFC er heller ingen ny teknologi. Sony, Nokia og Philips utviklet NFC allerede i mars 2004. Grunnen til at det ikke har kommet før nå, er i stor grad problemer knyttet til standardspesifisering og kommersiell drift, men i land som USA og England og Frankrike, har mobiler og betalingsterminaler med denne teknologien kommet på markedet.

Rasmussen tror det bare et spørsmål om tid før den blir utbredt her.

God respons

Det eneste det står på er teknologien. Ifølge Viktoria Erngard i Telenor har nesten samtlige av de nye mobilene som lanseres på markedet NFC-funksjonalitet integrert.

— Noen Samsung-telefoner har det allerede, nå kommer blant annet også Blackberry og Nokia med denne teknologien. I tillegg spekuleres det i at Apple vil ha NFC i Iphone 5, forklarer Erngard, som er ansvarlig for prosjektet fra Telenors side.

Hun er ikke i tvil om at denne betalingsløsningen er noe kundene vil ha.

— Vi har nettopp evaluert første del av testprosjektet. 97 prosent av de som testet tjenesten sier de vil benytte seg av tilbudet når det kommer på markedet. Kundene ønsker da at tjenesten er tilgjengelig flere steder og på mange tjenester, samt på deres vanlige mobil, sier Erngard.

I november i fjor sendte Forbrukerombudet ut et brev til de fem største mobiloperatørene i landet med krav om at de samme reglene for sikkerhet må gjelde for mobilbetaling som ved betaling med bankkort.

Kommer du til å benytte denne tjenesten?