Høsten 2002 var Marius Sørland Eltervåg (22) og Øystein Wærnes Høie (21) førsteårsstudenter. De var interessert i tekniske dippedutter, og begynte å snakke om at en god nettside som bare skrev om mobiltelefoner, det fantes ikke.

— Vi hadde snakket om å lage en nettside, og en dag satte vi oss ned og gjorde nettopp det. Jeg har jobbet litt med enkle nettsider før, sier Øystein.

— Vi syntes det var spennende å prøve nye modeller, og hadde et ganske høyt mobilforbruk, legger han til.

— Jeg var kjent for å ødelegge en telefon i måneden. De tålte jo ikke så mye, ler Marius.

Tester telefoner

Nettsiden deres, amobil.no, har spesialisert seg på å teste telefoner. I tillegg sammenlikner de ulike nettbutikkenes priser.

— Vi bruker telefonen som vår egen private en uke eller to. Da kommer vi mer innpå de ulike finessene og mener vi er i stand til å gi en mer objektiv vurdering enn dersom vi bare skulle brukt den noen timer, sier Øystein. Han er redaktør for nettstedet.

I oktober 2002 publiserte de to barndomskameratene nettsiden sin.

— Siden så ikke bra ut. I begynnelsen hadde vi kanskje 500 lesere i måneden, og de likte oss ikke engang, smiler Marius.

Nå er lesertallet nesten tidoblet.

Omsetning: én million

Den første tiden tok de ikke ut lønn, og brukte alle pengene de tjente på å få en designer til å fikse siden. Det hjalp. Det samme gjorde turen til en stor IT-messe i Tyskland der de traff mange av produsentene. Nå har de om lag ti frilansere som skriver for siden. I fjor var omsetningen en million kroner.

— Mens vi i begynnelsen måtte trygle og be om å få låne noen telefoner vi kunne teste, får vi nå omtrent telefoner levert på døren. Egen telefon har jeg ikke hatt på to år, sier Øystein.

— Men timelønnen er ganske lusen, sier Marius.

— Om lag 80 kroner i timen har jeg regnet ut at jeg har.

Det siste året har han jobbet mer med nettsiden enn han har studert. Til høsten skal Øystein ha et friår fra studiene og jobbe. Foreløpig tjener de ikke nok til at begge greier seg uten støtte fra Lånekassen.

Liker avanserte telefoner

Guttene er svake for de avanserte modellene som har både videokamera og mp3-spiller innebygget.

— Mobiltelefon er et uendelig emne, telefonene utvikler seg hele tiden, sier Øystein.

— For fem år siden, hvis du hadde mobil da, brukte du den sannsynligvis bare til å ringe med. Så begynte du å sende meldinger, så la du kanskje inn noen huskelapper og brukte den til vekkerklokke. Nå er det muligheten til å få kamera og mp3-spiller som gjør at folk flest bytter telefon, forteller han, men innrømmer at leserne av nettsiden neppe er helt representative når det gjelder forbruk og telefonskiftehyppighet.

— Er det dette dere vil drive med når dere blir «store»?

— Vi vil i hvert fall jobbe med skriving. Å vite at det vi skriver betyr en forskjell for mange folk, er en god følelse, sier de unge gründerne.

- KAN JOBBE I BOXER: Marius og Øystein har hjemmekontor. - Med trådløst nettverk kan man jobbe hvor som helst. Det er heller ingen som ser det dersom man sitter hjemme i bare boxeren i 2-tiden om natten og jobber. Det er et frynsegode ved jobben og en av tingene som gjør at det er greit å kombinere med studier, sier Øystein. <br/> FOTO: JAN M. LILLEBØ
FOTOSTUDIO: De unge gründerne deler leilighet på Møhlenpris. På loftet har de fotostudio der de fotograferer til nettsiden. De liker de avanserte modellene best, men prøver å teste alle typer modeller. - Men har du hatt en telefon med mange funksjoner, greier du deg ikke uten, mener Marius.