Skyss har akkurat lagt ut på anbud jobben med å tilby en applikasjon til smarttelefoner som gjør det mulig for passasjerene å kjøpe billett til enkeltreiser ved hjelp av mobiltelefonen.

— Dette blir enda et skritt fra vår side for å få bort mest mulig av billettsalget om bord hos sjåførene på bussene, sier Ingrid Dreyer, kommunikasjonsrådgiver i Skyss.

Enkeltbilletten stiger

Fra oktober stiger enkeltbilletten fra 27 til 37 kroner hvis du kjøper den på bussen. Samtidig håper Skyss å ha på plass billettsalg over internett og i butikker og/eller kiosker.

Billettsalget via mobiltelefon skal ikke være sms-basert.

— En av utfordringene for leverandøren blir nemlig å tilby et system der mobilbilletten ikke kan overføres eller videresendes til andre. Den skal bare kunne brukes en gang, sier Ingrid Dreyer.

Skyss håper å ha ordningen på plass i første halvår 2013. Billetten, som vil være en kode på mobiltelefonen, skal ikke valideres om bord på Bybanen eller bussen, slik passasjerene må gjøre i dag. Mobilbilletten trenger bare å forevises ved kontroller utført av vektere.

Kun i Bergen

Mobilbillettene vil kun bli solgt for bruk innen Bergen, og gjelde enkeltreiser for voksne, barn og honnørpassasjerer. Du må ha Iphone eller en mobiltelefon med androidløsning for å kunne kjøpe mobilbilletter.

To tredeler av billettsalget om bord i bussene i Hordaland skjer i selve Bergen. Skyss ser derfor et stort potensial ved å lansere mobilbilletter.

— Hovedmålet vårt er å få ned reisetiden. Det kan ligge store gevinster på holdeplassene ved å frita sjåførene for mest mulig billettsalg om bord, sier Dreyer.

— Når mobilsalget kommer i gang, vil vi ser hvordan det slå an, og på et senere tidspunkt vurdere om det lar seg gjennomføre også for andre av våre reiseprodukter, legger hun til.

På nett og i butikk

Skyss arbeider samtidig videre med tidsplanen om å starte såkalt kommisjonærsalg av reiseprodukter fra oktober i år.

— Vi har vært i kontakt med både kiosk- og butikk-kjeder for å lodde interessen for å selge billetter for oss. Tilbakemeldingene har vært veldig positive. Nå arbeider vi med å få plass det juridiske før vi utlyser anbud, sier Ingrid Dreyer.

Målet er at også internettkjøp av reiseprodukter skal være mulig fra oktober.

— Vi har startet testingen, men må luke bort en del feil. En av nøkkelpersonene bak dette arbeidet er tatt ut i streik, så akkurat nå skjer det ikke noe videreutviklingen på dette området. Blir streiken langvarig, kan det påvirke startdatoen for internettsalg, sier Dreyer.

STORT POTENSIAL: To tredeler av billettsalget om bord i bussene i Hordaland skjer i selve Bergen. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE