EINAR H.G. SPANG (tekst og foto)

Om et halvt års tid kan du problemfritt laste ned filmer på den bærbare over store deler av Norge. Mobilnettene utbygges nå til å ta opp konkurransen med bredbånd. Ifølge mobiloperatørene skal hastigheter opp mot seks ISDN-kanaler være en realitet ganske snart. Så, for alle som vil mer enn å snakke og sende SMS med mobiltelefonen er det viktig å holde tungen rett i munnen når du skal handle ny mobiltelefon. Vi er i ferd med å få en liten «revolusjon» for alle som ønsker å bruke bærbar PC — fra «hvor som helst».

Telenor har åpnet i Bergen

Telenor har alt åpnet for høykapasitet på dagens mobiltelefonnett i deler av Bergen og deler av flere andre større byer. Det er en tjeneste som heter EDGE. Denne oppgraderingen av nettet innebærer også at den vanlige GPRS-tjenesten, som vi i dag bruker til å wappe med - vil få tilnærmet doblet hastighet. Telenor har også varslet åpning av morgendagens mobiltelefonnett - UMTS - innen utgangen av året i flere større norske byer.

NetCom arbeider på spreng med å etablere sitt tilsvarende nett. Her er EDGE og høy hastighet på GPRS allerede tilgjengelig over store deler av Nord-Norge. I løpet av våren vil mesteparten av landet ha solid dekning. Deres UMTS er varslet åpnet i mars.

Nokia først ute

— I dag er det kun Nokia som har telefoner på markedet som kan brukes på EDGE. Denne tjenesten skal ifølge Telenor gi deg en hastighet på ca. 80 Kb/s (kilobits per sekund) ut og mellom 100 og 200 ved nedlastning til bærbar PC gjennom mobil. Ingen legger skjul på at det i dag kun er Nokia 6230 som anbefales, sier David Karlsen i Mobildata.

— For kombinasjonen EDGE med UMTS er det ikke kommet noen telefon på markedet ennå, men Nokias 6630 er ventet rett rundt hjørnet. For dem som er i ferd med å bytte til en «profftelefon» de kan ha full glede av en god tid fremover kan det være klokt å vente på 6630.

Det er flere Nokia-telefoner som takler EDGE. Mange proffbrukere venter imidlertid på at den nye Communicartor 9500 som skal være her i løpet av høsten. Den er riktignok lansert uten UMTS, men kombinerer EDGE med trådløse datanettverk.

— Å kunne bruke trådløse nettverk - såkalte «hot-spots» er interessant for dem som overfører store datamengder, sier Karlsen.

Andre alternativer

Dersom du ikke trenger de superraske hastigheter, så blir overføringshastighet på tradisjonell GSM/GPRS i realiteten nesten doblet når nettene nå bygges ut. Det avhenger - som alle hastigheter over mobilnettet - hvor langt fra sendestasjonene du oppholder deg.

Derfor kan «vanlige» telefoner også få en betydelig løft på kapasitet. Det er da viktig å sikre seg at du får en telefon med en høy GPRS-klasse. Klasse 10 er å anbefale i dag. Da oppnår du under gunstige forhold i underkant av en ISDN-kanal - ca. 54 kB/s. Den nye toppmodellen til SonyEricsson P910i har denne hastighetsklassen. Det samme har et godt alternativ fra Siemens til halve prisen - ca. 4000 kroner - S 65. En telefon som for øvrig har både blootooth, IR-overføring 1,3 megapiksler kamera og nettleser, for å nevne noen av fasilitetene.

800 millioners marked

Hva skal vi så med de nye hastighetene? For NetCom er saken grei. Som ren mobilleverandør vil de konkurrere om «bredbånd». Her vil prising bli sentralt. I dag betaler du uforholdsmessig mye når store datamengder sendes over mobilnettene. Telenor har sine andre nett og tilbud å ta hensyn til, så NetCom står mye friere i forhold til prisstrategier på dette området.

Det er også de verdiøkende tjenestene som skal gi operatører trafikk i fremtiden. Nye tjenester som formidles gjennom nettene. NRK er inne i et prosjekt hvor TV skal kunne overføres direkte til mobil. Overføring av TV, kjøp av spill og filmer vil være tjenester som setter krav til stor overføringskapasitet. I dag er det ringetoner og andre tjenester via SMS som er drivende for meromsetning.

I år regner man med at vi kjøper for 800 millioner. Med utvikling av hastigheter øker bruk av video, MMS og nye tjenester. +Her er ungdom mellom 20 og 30 år de desidert største forbrukere.

Markedssjef Sondre Aarrestad i NetCom legger ikke skjul på at det nå er stor fokus på nye verdiøkende tjenester som kan øke trafikken i nettene.

Fremtidslaboratorium

Ved Siemens hovedkontor i München har de laget sitt eget fremtidslaboratorium basert på dagens teknologiske løsninger. De oppnår ca. 260 mb/s over UMTS. Her er scenariene ungdom som henter inn filmer til laptopen, mens de venter på en date på kaffebaren. I baksetet på bilen ser barn på nedlastete filmer eller TV-overføringer, og i forsetet får sjåføren all informasjon som trengs på veien overført via mobilnettet.

Små kameraer ved ringeapparatet på huset overfører video trådløst til mobilen din. Du kan velge om du vil kommunisere med vedkommende - eventuelt slippe ham inn.

Verdimerking er et nytt område. Dyre maskiner og utstyr blir utstyrt med en liten mobiltelefon. Blir de stjålet - eller du vil vite hvor de er - kan du spore dem og se hvordan de forflytter seg.